Obama duidt doelwitten aan voor cyberoorlog

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

VS-president Obama heeft zijn inlichtingendiensten opgedragen om een lijst van potentiële doelwitten voor cyberaanvallen op te stellen. Dat duidt erop dat de VS zich wapent voor digitale oorlogsvoering.

De geheime order dateert van oktober vorig jaar, maar werd gelekt in een artikel in de Britse krant The Guardian. In het achttien pagina’s wordt gesteld dat de VS “actie kan ondernemen tegen imminente dreigingen.” Die acties voldoen aan de Amerikaanse en internationale wetgeving. Cyberaanvallen moeten de goedkeuring van de president krijgen als ze “met redelijke graad van waarschijnlijkheid zullen resulteren in significante consequenties.”

Gevaarlijk

Opmerkelijk is dat het nieuws er komt op het moment dat Barack Obama een tweedaagse informele ontmoeting heeft met de Chinese president Xi Jinping. De laatste maanden kreeg de VS te maken met cyberaanvallen op een aantal banken, bedrijven en mediaorganisaties. Vermoed wordt dat die gelanceerd werden vanuit China.

Cyberoorlogvoering kan zeer gevaarlijk zijn. In een wereld die steeds meer draait op informatica kan het de hele infrastructuur van een land bedreigen, van treinen en de luchtverkeersleiding tot communicatienetwerken en energievoorziening.

Iran

Een en ander wijst erop dat de VS daar niet alleen defensieve maatregelen tegen wil nemen, maar zich ook steeds meer wil wapenen om zelf in de aanval te gaan. Enkele maanden terug kondigde generaal Keith Alexander, het hoofd van het Amerikaanse cybercommando in het VS-parlement aan dat het Pentagon een team aan het samenstellen is dat buitenlandse mogendheden kan treffen met cyberaanvallen.

Vermoedelijk is dat voorheen al gebeurd. In 2011 maakte het zogenaamde ‘Stuxnet’-computervirus Iraanse kerninstallaties onklaar. Aangenomen wordt dat dat ontwikkeld werd door de VS en Israël.

Binnenlandse spionage

The Guardian publiceerde afgelopen week ook al de onthulling dat de FBI stelselmatig de hand leggen op data over miljoenen Amerikaanse telefoongesprekken. Vervolgens kwam The Washington Post met het nieuws dat de inlichtingendiensten toegang hebben tot de servers van internetbedrijven als Google, Apple, Facebook en Skype.

Volgens critici zijn zulke binnenlandse spionagedaden een ongeoorloofde aantasting van de privacy en zelfs een overtreding van de Amerikaanse grondwet. Obama claimt dat ze beperkt zijn in omvang, dat ze de privacy slechts minimaal aantasten en dat ze noodzakelijk zijn om terreurdaden tegen te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content