Obama: 'De duidelijkste keuze in een generatie'

07/09/12 om 06:01 - Bijgewerkt om 06:01

In zijn toespraak op de Democratische Conventie maakte VS-president Barack Obama een scherp contrast met zijn Republikiense tegenstanders. "Het pad dat ik aanbied is moeilijker, maar het leidt naar een betere plek."

Obama: 'De duidelijkste keuze in een generatie'

© Reuters

Barack Obama presenteerde de verkiezing op de Conventie in North Carolina als een keuze tussen twee zeer verschillende maatschappijvisies. "Over ieder issue gaat de keuze waar u voor staat niet alleen tussen twee kandidaten of twee partijen", zei hij. "Wanneer u uw kiesbrief vastpakt om te stemmen zal u voor de duidelijkste keuze in een generatie staan."

"Ik zal niet doen alsof het pad dat ik aanbied snel of makkelijk is. Dat heb ik nooit gedaan. U hebt mij niet verkozen om u te vertellen wat u wilde horen. U hebt mij verkozen om u de waarheid te vertellen. En de waarheid is: het zal meer dan een paar jaar duren om uitdagingen op te lossen die opgebouwd zijn op decennia."

Uitvoerbaar plan

Voor het eerste maakte Obama duidelijk wat hij precies zou aanvangen met een tweede ambtstermijn. "Ik vraag u om samen te komen rond een set doelstellingen voor uw land - doelstellingen in industrie, energie, onderwijs, nationale veiligheid en het begrotingstekort; een tasbaar, uitvoerbaar plan dat zal leiden tot nieuwe jobs en meer kansen, en deze economie zal wederopbouwen op en sterkere fundering."

Een greep uit het aanbod: 100.000 extra leraars wiskunde en wetenschappen binnen de tien jaar, het halveren van de olie-importen tegen 2020, 600.000 banen in de winning van aardgas en het behoud van een reeks voordelen en voorzieningen voor de middenklasse, die de Republikeinse kandidaat Mitt Romney volgens Obama wil elimineren.

"Ik weiger om middenklassegezinnen te vragen om hun belastingsaftrek voor het kopen van een huis of het grootbrengen van hun kinderen op te geven, alleen maar om te betalen voor een nieuwe belastingsvermindering voor miljonairs."

Problemen en uitdagingen

Mitt Romney heeft duidelijk niet veel ervaring met buitenlands beleid, zei Obama badinerend. "Je bent niet klaar voor diplomatie met Beijing als je niet in staat bent om de Olympische Spelen te bezoeken zonder onze nauwste bondgenoot te beledigen."

"Als Gouverneur Romney en zijn bondgenoten in het Congres ons vertellen dat we op de een of andere manier ons begrotingstekort kunnen verlagen door duizenden miljarden uit te geven aan nieuwe belastingsverminderingen voor de rijken - rekent u het zelf maar uit. Ik weiger daarin mee te gaan."

"Dit is de keuze waar we nu voor staan. Dit is waar deze verkiezing over gaat. Keer op keer hebben onze tegenstanders ons verteld dat grotere belastingsverminderingen en minder regulering de enige manier zijn; dat de het feit dat de overheid niet alles kan doen, betekent dat ze bijna niets moet doen."

"Dat is niet wie wij zijn", zei Obama. "Weet dit, Amerika: Onze problemen kunnen opgelost worden. Onze uitdagingen kunnen beantwoord worden. Het pad dat ik u aanbied is moeilijker, maar leidt naar een betere plek." (TV)

Onze partners