Obama: blokkade rond Jezidi's doorbroken

14/08/14 om 22:24 - Bijgewerkt op 15/08/14 om 05:01

De VS zullen geen evacuatie van de in het Sinjargebergte gestrande Jezidi-vluchtelingen organiseren. Volgens president Obama hebben de Amerikaanse bombardementen de situatie van de Jezidi's al verbeterd.

Obama: blokkade rond Jezidi's doorbroken

Obama spreekt vanuit zijn vakantieverblijf in Martha's Vineyard. © Reuters

"Door de vaardigheid en de professionaliteit van ons leger en de generositeit van onze mensen", aldus Obama, die sprak vanuit zijn vakantieverblijf op Martha's Vineyard, "hebben we de belegering van het Sinjargebergte gebroken. We hebben kwetsbare mensen in veiligheid helpen brengen en we hebben van vele onschuldigen het leven gered. De situatie in de bergen is sterk verbeterd."

Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er de vijf voorbije dagen circa 80.000 mensen, voornamelijk Jezidi's, in geslaagd uit het gebergte weg te komen. Het aantal Jezidi's dat nog in de bergen verblijft, zou teruggelopen zijn tot enkele duizenden. Daardoor zullen verdere reddingsoperaties niet nodig zijn, stelt de president. "En het is onwaarschijnlijk dat we moeten doorgaan met het droppen van noodhulp op de berg.". De luchtaanvallen tegen IS-doelwitten worden wel voortgezet. Ook zullen de VS de Koerdische strijders verder van wapens blijven voorzien. (Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners