Obama betreurt VS-crisis: 'Er zijn geen winnaars hier'

18/10/13 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

Daags nadat Washington een kanjer van een crisis afwendde, riep VS-president Barack Obama op tot samenwerking. "De laatste paar weken hebben onze economie compleet onnodige schade berokkend."

Obama betreurt VS-crisis: 'Er zijn geen winnaars hier'

Barack Obama © REUTERS

"We weten nog niet wat de volle draagwijdte is van de schade aan de economie, maar elke analist gelooft dat het onze groei vertraagd heeft", zei Obama in het Witte Huis. "We weten dat gezinnen hun loonbriefjes en de diensten waarop ze vertrouwen hebben moeten missen. We weten dat potentiële huizenkopers minder leningen hebben gekregen. We weten dat KMO's hun leningen in de koelkast gezet hebben zien worden."

En dat was alleen maar de government shutdown. Ook de pas op het laatste nippertje afgewende dreiging dat de VS het schuldplafond zou verbreken en dus niet meer in staat zou zijn om zijn schulden af te betalen, heeft tastbare kwalijke gevolgen, stelde Obama.

"We weten dat alleen al de dreiging van een default - van een Amerika dat niet al zijn rekeningen op tijd betaalt - onze leenkosten heeft verhoogd, wat bijdraagt tot ons begrotingstekort. En natuurlijk weten we dat de frustratie van het Amerikaanse volk over wat er zich in deze stad afspeelt nooit groter is geweest."

Gefabriceerde crises

Volgens Obama was er geen economische reden voor de government shutdown. "De voorbije vier jaar is onze economie gegroeid, hebben onze bedrijven banen gecreëerd en is ons begrotingstekort met de helft verminderd. Nu horen we sommige parlementsleden die op de shutdown hebben aangestuurd zeggen dat ze het gedaan hebben om de Amerikaanse economie te redden. Maar niets heeft de voorbije jaren meer gedaan om onze economie te ondermijnen dan de tactieken die gebruikt worden om dit soort crises te fabriceren."

Het is Obama ook niet ontgaan hoe de rest van de wereld aankijkt tegen de politieke chaos in Washington. "Niets heeft onze geloofwaardigheid in de werld en onze standing bij andere landen meer schade berokkend dan het spektakel dat we de voorbije weken gezien hebben."

Professionele activisten

Obama drong er dan ook op aan dat Democraten en Republikeinen in Washington beter gaan samenwerken. "Nu de overheid weer open is en de dreiging voor onze economie verwijderd, moeten we ophouden met ons te concentreren op de lobbyisten, de bloggers, de talking heads op de radio en de professionele activisten die te winnen hebben bij conflicten."

"De manier waarop er zaken gedaan worden in deze stad moet veranderen", stelde Obama. "We moeten ons concentreren op de reden waarom de meerderheid van de Amerikanen ons hierheen heeft gestuurd: de economie doen groeien."

Onze partners