Obama beslist 'binnenkort' over wapenlevering aan Oekraïne

05/02/15 om 19:10 - Bijgewerkt om 19:10

Amerikaans president Barack Obama zal 'binnenkort' beslissen of zijn land al dan niet wapens aan het regime in Kiev zal leveren. 'We hebben vrede nodig, maar moeten ook de strijdbaarheid van ons leger verhogen', meent premier Arseni Jatsenjoek.

Obama beslist 'binnenkort' over wapenlevering aan Oekraïne

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en Oekraïens president Petro Porosjenko. © Reuters

President van de Verenigde StatenBarack Obama zal "binnenkort" beslissen of zijn land al dan niet (zware) wapens aan het regime in Kiev zal leveren. Dat zei Amerikaans minister van Buitenlandse ZakenJohn Kerry op een persconferentie in de Oekraïense hoofdstad. Hij voegde daaraan toe, dat Washington wel de voorkeur geeft aan een diplomatieke oplossing voor het Oekraïense conflict. De levering zou "defensieve wapens" betreffen.

'Vrede, maar ook strijdbaarheid'

Kerry Oekraïens president Petro Porosjenko en co voorts weer een lening van één miljard dollar toe, opdat Kiev de door het IMF en andere instanties gevraagde hervormingen - besparingen op alles behalve Defensie - uit kan voeren. Dat is belangrijk, want hervormingen zijn, aldus Kerry, "de beste wapens in de strijd om de democratie".

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei dat Kiev de wapens uit het buitenland absoluut nodig heeft: "We hebben vrede nodig, maar moeten ook de strijdbaarheid van ons leger verhogen", klonk het. (Belga/WB)

Onze partners