'Nummer 2 IS gedood bij luchtaanval'

13/05/15 om 18:04 - Bijgewerkt om 18:05

De vermoedelijke plaatsvervangende leider van de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), Aboe Alaa al-Afri alias Abdoel Rahman Moestafa Mohammed, is dood na een luchtaanval, zo heeft het Iraakse ministerie van Defensie woensdag gemeld.

'Nummer 2 IS gedood bij luchtaanval'

Aboe Alaa al-Afri alias Abdoel Rahman Moestafa Mohammed, de nummer twee van IS, die bij een bombardement zou omgekomen zijn. © Wikipedia

Volgens het ministerie viseerde de luchtaanval Aboe Alaa al-Afri en andere militanten op een bijeenkomst in de noordelijke Iraakse stad Tal Afr.

Geciteerd door de Britse openbare omroep BBC zei woordvoerder Tahsin Ibrahim van het Iraakse Defensieministerie dat de vermoedelijke nummer twee van IS zich in een moskee ophield. Bij de luchtaanval door de coalitie tegen IS kwamen ook tientallen militanten om het leven.

Vorige maand raakte bekend dat de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, zwaargewond is geraakt bij een luchtaanval in het westen van Irak. Een bron in het land met nauwe banden met de terreurgroep onthulde hoe de leider in maart in kritieke toestand terechtkwam na een aanval door de internationale coalitie van de Verenigde Staten.

Aanvankelijk werd gedacht dat de leider het niet zou overleven. Er zouden spoedvergaderingen tussen IS-leiders zijn gehouden om plannen te maken over het aanstellen van een opvolger. Sinds het incident is Baghdadi echter langzaamaan aan het herstellen. (Belga/SD/WB)

Onze partners