Nucleaire onderhandelingen met Iran hervat

© Reuters

De internationale gemeenschap onderneemt een nieuwe aanloop naar een vreedzame oplossing in het atoomgeschil met Iran.

Iraanse onderhandelaars begonnen in Istanboel gesprekken met vertegenwoordigers van de 5+1-groep. Daartoe behoren de vijf vetomachten in de VN-Veiligheidsraad China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten alsook Duitsland.

Laatste kans

De gesprekken worden beschouwd als laatste kans om mogelijke militaire aanvallen tegen atoominstallaties in Iran af te wenden. Israël meent dat het Iraanse atoomprogramma een existentiële bedreiging vormt.

Volgens westerse diplomaten zal de 5+1-groep eisen dat Teheran de ondergrondse verrijkingsinstallatie voor uranium Fordo sluit en de verrijking van uranium op 20 procent stopt. Een verrijkingsgraad van 20 procent laat de ontwikkeling van kernwapens niet toe, daarvoor is 80 procent nodig, maar is een stap in de goede richting.

Volgens de Iraanse delegatie wil Teheran minstens een stappenplan voor verdere onderhandelingen en een bijkomend gesprek overeenkomen.

De hoge buitenlandse EU-vertegenwoordiger Catherine Ashton roept het Iraanse bestuur op vertrouwenwekkende maatregelen te nemen. Een eerste ontmoeting met de Iraanse toponderhandelaar Said Jalili was vrijdagavond in goede sfeer verlopen, aldus het kantoor van Ashton. “We zijn hier om een weg naar wederkerig vertrouwen te vinden en een manier hoe Iran kan tonen dat het afstand neemt van een atoomprogramma”, verklaarde Aston na de ontmoeting.

‘Tijd voor tactische spelletjes is voorbij’

De ontmoeting in Istanboel vindt plaats op een tijdstip van grote spanningen in de regio, zei de Duitse Buitenlandminister Guido Westerwelle in Berlijn. “Een zaak is duidelijk. De tijd voor eender welke tactische spelletjes is voorbij. Iran moet bereid zijn tot ernstige en doelgerichte onderhandelingen over alle openstaande vragen en in het bijzonder over zijn atoomprogramma”, verklaarde Westerwelle.

Het Westen vreest dat Iran zijn bekwaamheid in de verrijking van uranium voor wapens en uiteindelijk zelfs voor een kernbom kan gebruiken. President Mahmud Ahmadinejad beroept zich echter op het recht om kerntechnologie vreedzaam te benutten.

Israël en ook de VS hebben in het verleden een aanval op de Iraanse kerninstallaties niet uitgesloten indien Teheran zijn koers voortzet. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content