Nu ook #SaveOurGuys: Rusland eist dat Oekraïne journalisten vrijlaat

21/05/14 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

In Oekraïne zitten twee Russische journalisten in de cel, op verdenking van 'terroristische banden.' Op Twitter is een actie gestart om de mannen vrij te krijgen. De hashtag #SaveOurGuys werd al meer dan 40.000 keer gebruikt.

Twee Russische journalisten, Oleg Sidyakin en Marat Saichenko werden enkele dagen geleden in Kramatorsk gearresteerd door Oekraïense regeringstroepen. Ze worden ervan verdacht "terroristische groepen te hebben gesteund." Op het moment van de arrestatie bevonden de journalisten zich in het gezelschap van een groep opstandelingen die een aanval wilde uitvoeren op de luchthaven.

Verschillende Russen zijn op Twitter een actie gestart om de Oekraïense regering aan te sporen de twee journalisten vrij te laten. Met de hashtag #SaveOurGuys willen Russen de zaak in de openbaarheid brengen. Intussen werd de hashtag al meer dan 40.000 keer gebruikt, schrijft Russia Today.

Boko Haram

De actie doet sterk denken aan #BringBackOurGirls, waarbij anonieme en minder anonieme mensen op Twitter hun afschuw toonden over de ontvoering van 200 schoolmeisjes door Boko Haram.

Ook in Rusland scharen een heleboel (lokale) bekenden zich achter de #SaveOurGuys-campagne, zoals de Russische zanger en acteur Alex Sparrow. En ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken steunt de actie en stuurde een tweet de wereld in met een foto waarop #SaveOurGuys te zien is.

Intussen went Rusland zich tot de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om druk uit te oefenen op de regering in Kiev om de journalisten vrij te laten. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners