Nu ook referendum in oosten van Oekraïne

26/04/14 om 19:19 - Bijgewerkt om 19:19

Het oosten van Oekraïne gaat de Krim achterna. Op 11 mei vindt in Donetsk immers een referendum plaats over de onafhankelijkheid.

Nu ook referendum in oosten van Oekraïne

De vlag van de 'republiek Donetsk' © AFP

"Dit referendum is onvermijdelijk", zei Denis Pouchiline, de leider van de separatisten in Donetsk. De vraag die de inwoners van het oosten van Oekraïne voorgelegd krijgen, luidt: "Keurt u de onafhankelijkheidsverklaring van de volksrepubliek van Donetsk goed?"

Pouchiline vermoedt wel dat Kiev en de internationale gemeenschap de uitslag van het referendum als illegaal zullen beschouwen. "Maar na het referendum zullen er vrije verkiezingen zijn die moeten beslissen wie de volksrepubliek zal leiden", aldus Pouchiline.

Volgens de separatistenleider wordt nog onderzocht welke formule de beste is voor de samenwerking met de rest van Oekraïne: een federatie, een confederatie of de volledige onafhankelijkheid.

"Dit referendum is onvermijdelijk en we hebben voldoende geld om het te organiseren", aldus Pouchiline. De samenwerking met de Oekraïnse politie in de regio van Donetsk is volgens Pouchiline "complex". "Een deel van hen werkt met ons samen, een ander deel weigert dat." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners