Nu ook officieel: Mitt Romney is VS-presidentskandidaat

29/08/12 om 00:35 - Bijgewerkt om 00:35

Op de Republikeinse Conventie in Tampa is Mitt Romney genomineerd tot kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten.

Nu ook officieel: Mitt Romney is VS-presidentskandidaat

© Reuters

Romney was al een hele tijd wiskundig zeker van de nominatie, maar moest ook officieel genomineerd worden door een meerderheid van de partijafgevaardigden op de Republikeinse Conventie. Dat gebeurde na de 'roll call'-stemming, een ellenlange procedure waarbij de delegaties van elke staat hun stemmen bekendmaken.

Traditioneel nemen de delegaties die kans te baat om elk een nummertje op te voeren voor de camera's. Uiteindelijk was het New Jersey dat Romney over de drempel van de 1144 benodigde stemmen tilde. Romney zal de nominatie aanvaarden met in zijn toespraak donderdagavond, het orgelpunt van de Conventie.

Harde waarheden

De sterren van de avond in Tampa waren Ann Romney, de vrouw van de kandidaat en Chris Christie, de gouverneur van New Jersey.

Ann Romney zette haar man neer als de perfecte echtgenoot. "Ik ken deze man zoals hij is", zei ze: "Warm, liefhebbend en geduldig." Vervolgens prees ze hem aan als de ideale president. "Niemand zal hemel en aarde bewegen zoals Mitt Romney om van dit land een betere plaats te maken om te leven."

Chris Christie mocht de 'keynote speech' van de Conventie afleveren en gebruikte de gelegenheid om te stellen dat het tijd is voor 'harde waarheden'. "Het is tijd om dit tijdperk van afwezig leiderschap in het Oval Office af te sluiten en echte leiders naar Washington te sturen", zei hij. "Amerika heeft Mitt Romney en Paul Ryan nodig en wel nu."

Gedoodverfde favoriet

Romney, de ex-gouverneur van Massachusetts, voerde zes jaar campagne voor de Republikeinse nominatie. In 2008 was hij al eens kandidaat, maar toen moest hij de duimen leggen voor John McCain, die vervolgens verloor van Barack Obama.

Nadien hield Romney nooit echt op met campagnevoeren. In deze nominatiecampagne, die al anderhalf jaar aan de gang is, vetrok hij als gedoodverfde favoriet.

Toch legde een reeks uitdagers hem het vuur aan de schenen. Congresvrouw Michele Bachmann uit Minnesota bedreigde hem tot gouverneur van Texas Rick Perry opdook. Die viel af nadat hij een modderfiguur sloeg in de debatten. Pizzamagnaat Herman Cain ging ten onder in een seksschandaal. De laatste die Romney op de hielen zat, was de ultraconservatieve ex-senator Rock Santorum uit Pennsylvania.

Ron Paul

Nadat Romney's nominatie in kannen en kruiken was, werd Congresman Paul Ryan uit Wisconsin bij unanimiteit bevestigd als kandidaat-vicepresident. Eerder dreigde het tot een incident te komen op de Conventievloer toen boegeroep opsteeg bij het aannemen van nieuwe regels voor de voorverkiezingen.

Vooral de aanhangers van de libertair idool en eeuwige presidentskandidaat Ron Paul zien daarin een poging om dissidente stemmen binnen de Republikeinse partij het zwijgen op te leggen. Dat kon de kroning van Romney echter niet tegenhouden.

Orkaan Isaac

De Republikeinen wisten dat ze moesten opletten om niet al te uitbundig te vieren. Enkele honderden kilometers verderop bedreigde orkaan Isaac New Orleans, precies zeven jaar nadat orkaan Katrina die stad vernielde in 2005.

De Democraten zullen Barack Obama volgend week opnieuw nomineren op hun eigen Conventie in Charlotte, North Carolina.
(TV)

Onze partners