NSA-klokkenluider Snowden: 'De waarheid kan niet tegengehouden worden'

18/06/13 om 04:52 - Bijgewerkt om 04:52

"De Amerikaanse regering kan dit niet in de doofpot stoppen door mij op te sluiten of te vermoorden." Dat zegt Edward Snowden, die lekte dat de VS-inlichtingendiensten massaal spioneren op het internet.

NSA-klokkenluider Snowden: 'De waarheid kan niet tegengehouden worden'

© Reuters

Snowden zei dat in een online vraag-en-antwoordsessie met lezers van de Britse krant The Guardian. Hoe hij ervoor gezorgd heeft dat zijn arrestatie of dood niet kunnen voorkomen dat er verder openbaringen volgen over de NSA, zei hij er niet bij.

De 29-jarige ex-NSA-analist bevindt zich in Hongkong. Hij is daar naar eigen zeggen omdat hij niet gelooft dat hij in de VS een eerlijk proces kan krijgen.

"Net zoals ze met andere klokkenluiders gedaan heeft, heeft de regering onmiddellijk alle kansen op een eerlijk proces in de kiem gesmoord door te verklaren dat ik verraad gepleegd heb en dat het een onvergeeflijke misdaad is om geheime, criminele en zelfs ongrondwettelijke daden te openbaren."

"Dat is geen gerechtigheid, vindt Snowden. "Het zou dwaas zijn om jezelf aan te geven als je buiten de gevangenis meer goed kan doen daar erbinnen."

Geen Chinese spion

Snowden krijgt op het thuisfront het verwijt dat hij als ware patriot in de VS gebleven zou zijn om zich te verdedigen. Hij ontkende in The Guardian de beschuldiging dat hij een spion zou zijn en Beijing geheimen doorgespeeld zou hebben in ruil voor bescherming. "Vraag je zelf eens af: als ik een Chinese spion was, waarom ben ik dan niet rechtsreeks doorgevlogen naar Beijing? Daar zou ik in een paleis kunnen leven met een feniks als huisdier."

Snowden zei dat hij geen enkel document heeft gelekt over Amerikaanse militaire operaties, maar alleen over operaties die burgers viseren. "Deze naakt agressieve, criminele daden zijn verkeerd, wat het doelwit ook is. Het Congres heeft die landen niet de oorlog verklaard. De meeste zijn onze bondgenoten. Maar zonder om publieke toestemming te vragen, voert de NSA operaties tegen hen uit die miljoenen onschuldige mensen treffen."

Ontgoocheld over Obama

Snowden herhaalde dat hij aan de bel getrokken had omdat hij ontgoocheld was over Barack Obama. Aanvankelijk had hij gehoopt dat diens verkiezing zou leiden tot meer openheid over de onder president George W. Bush opgestarte afluisterpraktijken. Dat zag hij echter niet gebeuren.

"Kort nadat hij aan de macht kwam, heeft Obama spijtig genoeg de deur gesloten voor onderzoeken naar systematische overtredingen van de wet. Hij heeft meerdere kwalijke programma's uitgebreid. Hij heeft geweigerd om zijn politieke kapitaal te gebruiken om en einde te maken aan het soort mensenrechtenschendingen dat we zien in Guantánamo, waar mensen vastzitten zonder aanklacht."

Onze partners