'NSA doorzoekt mails van en naar VS'

08/08/13 om 19:51 - Bijgewerkt om 19:51

De Amerikaanse geheime dienst NSA doorzoekt volgens de New York Times op grote schaal e-mails en tekstberichten die tussen de Verenigde Staten en andere landen verstuurd worden.

'NSA doorzoekt mails van en naar VS'

© AFP

De Amerikaanse geheime dienst NSA doorzoekt volgens de New York Times op grote schaal e-mails en tekstberichten die tussen de Verenigde Staten en andere landen verstuurd worden. Daarbij wordt vrijwel in real time gezocht op welbepaalde zoektermen, telefoonnummers of e-mailadressen, schrijft de krant op gezag van bronnen bij de autoriteiten. De communicatie die de gezochte gegevens niet bevat, wordt niet bewaard.

Als het krantenbericht bevestigd zou worden, dan liggen de Amerikaanse burgers meer in het vizier van NSA dan tot dusver bekend. Tot nog toe werd officieel enkel toegegeven dat communicatie van Amerikanen met verdachten in het buitenland in het oog werd gehouden.

In de Verenigde Staten is observatie van eigen onderdanen grondwettelijk sterk aan banden gelegd. Telefoongesprekken vallen niet onder de maatregelen, zeiden de bronnen van de New York Times. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners