Noorwegen herdacht slachtoffers Breivik

22/07/12 om 18:03 - Bijgewerkt om 18:03

Noorwegen herdacht, trots op hun tolerantie en openheid, de slachtoffers van Anders Behring Breivik: 'Liefde duurt eeuwig'

Noorwegen herdacht slachtoffers Breivik

© Reuters

Heel Noorwegen herdacht de 77 slachtoffers in Oslo en op het eiland Utoya. Premier Jens Stoltenberg riep zijn landgenoten op het bloedbad verder met tolerantie in plaats van haat te verwerken.

De Noren hebben met gemeenschappelijke rouw, en trots op hun tolerantie en openheid, de eerste verjaardag van de moordpartij herdacht. Overal in het land legden mensen kransen neer en woonden erediensten of herdenkingsplechtigheden bij voor de 77 slachtoffers van 22 juli 2011. Ze waren bij een dubbele aanslag van de radicaalrechtse islamhater Anders Behring Breivik om het leven gekomen. De Noorse premier Jens Stoltenberg en koning Harald legden een krans neer aan het zwaarbeschadigde regeringsgebouw in Oslo.

Gelijktijdig verzamelden zich op het kleine fjordeneiland Utoya overlevenden en nabestaanden van het bloedbad.

Concert Bruce Springsteen

Zestigduizend Noren hebben met een concert de 77 slachtoffers van de terreuraanslagen in Oslo en Utoya herdacht. Ook de Amerikaanse rockzanger Bruce Springsteen trad op.

Op de eerste verjaardag van de aanslagen traden voor het stadhuis van de Noorse hoofdstad bekende musici en schrijvers uit het Scandinavische land op. Springsteen, voor een tournee in Noorwegen, zong 'We shall Overcome', hét lied van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Tijdens de optreden staken de deelnemers massaal rode rozen ter ere van de terreurslachtoffers in de hoogte, net zoals ze dat deden in de dagen na de aanslagen van 22 juli 2011.

Jens Stoltenberg: 'Breivik is niet geslaagd in eigenlijk doel'

Op Utoya had Breivik 69 deelnemers van een sociaaldemocratisch jeugdkamp (AUF) gedood. Eerder waren acht mensen omgekomen in de regeringswijk van Oslo door een door hem geparkeerde bomauto. Het vonnis tegen Breivik zal op 24 augustus geveld worden. Stoltenberg zei in een toespraak dat de dader vele mensen heeft omgebracht en onvoorstelbaar veel leed heeft veroorzaakt. Zijn eigenlijk doel schoot hij echter voorbij.

"Zijn bommen en kogels moesten Noorwegen veranderen. Het Noorse volk antwoordde echter met de normen en waarden waarvoor het bekend staat. De dader mislukte in zijn opzet, het volk heeft gewonnen", zei de premier. Hij riep zijn landgenoten op verder tolerantie en wederkerige genegenheid in plaats van haat te tonen. "Vandaag willen we elkaar eraan herinneren dat de liefde eeuwig duurt. Het goede en de vreugde laten zich niet wegvegen".

Jens Stoltenberg: 'Meer inzet tegen haatstemmen'

Bij de aansluitende herdenking op Utoya riep Stoltenberg op tot meer inzet tegen de haatstemmen op het internet. "Het internet wordt door pesterige aanvallen overspoeld. We hebben die van haatgevoelens vervulde uitlatingen te lang genegeerd. We kunnen en willen de ogen niet langer sluiten. De geschiedenis zal hard over ons oordelen indien we er niets tegen doen. Blijven we passief, zal haat uitgroeien tot geweld". Breivik had zijn haat tegen moslimmigranten en voorstanders van een multiculturele samenleving ook op het internet proberen te verspreiden.

Tijdens een herdenkingsmis in de Dom van Oslo zei AUF-voorzitter Eskil Pedersen: "Vandaag willen we gedenken en missen. Morgen begint een nieuwe dag. We moeten vooruit. Niet zonder bedroefdheid en leed". Pedersen kon voor het bloedbad op Utoya naar het vasteland vluchten. Aan het begin van een slechts voor beperkt publiek toegankelijk maar rechtstreeks uitgezonden herdenkingsdienst op Utoya, zong de 22- jarige Renate Tarnes, die het bloedbad overleefde. Ze moest mee toekijken hoe Breivik haar levensgezel doodde.

Helle Thorning-Schmidt: 'Heel de wereld bewondert Noorwegen'

Voor het eerst mochten voetgangers weer de sinds de terreuraanslag gesloten regeringswijk in de binnenstad van Oslo betreden. Pas deze zomer zal beslist worden of het torengebouw volledig afgebroken of gerenoveerd wordt. Bij een afbraak moet rekening gehouden met een tijd van tien jaar, vooraleer de nieuwbouw klaar is, aldus de regering afgelopen week.

Als gastspreker op Utoya zei de sociaaldemocratische regeringsleidster uit buurland Denemarken, Helle Thorning-Schmidt: "De hele wereld kijkt ook vandaag weer naar Noorwegen en bewondert jullie. Jullie hebben met jullie reactie op de terreur ons tot denken aangezet en richting gegeven". (Belga/SD)


Onze partners