“Noord-Koreaanse torpedo deed Zuid-Koreaans schip zinken”

© Epa

Het Zuid-Koreaanse oorlogsschip dat eind maart in de Gele Zee zonk na een explosie, werd geraakt door een torpedo van een Noord-Koreaanse duikboot. Dat concludeert een internationale onderzoekscommissie. Pyongyang ontkent en dreigt met een oorlog. De Verenigde Staten, de Verenigde Naties (VN) en Japan hebben al scherp gereageerd.

Bij het incident kwamen op 26 maart 46 Zuid-Koreaanse marinesoldaten om het leven.

Meteen na het zinken van het schip werd al in de richting van Noord-Korea gekeken, maar dat land heeft steevast elke betrokkenheid ontkend.

Torpedo

Het onderzoek werd geleid door Amerikaanse, Australische, Britse en Zweedse experts.

Hun conclusies zijn bijzonder duidelijk: “De bewijzen tonen op overweldigende manier aan dat de torpedo afgevuurd werd door een Noord-Koreaanse duikboot. Er is geen andere mogelijke verklaring,” luidt het.

Oorlog

Noord-Korea heeft de conclusies in het rapport al afgedaan als “fabeltjes”, meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

Het stalinistische regime Pyongyang dreigt met een “algemene oorlog” als de VN-Veiligheidsraad het land nieuwe sancties zou opleggen. Het zal eigen onderzoekers naar Zuid-Korea sturen om de bewijzen na te pluizen.

Veroordeeld

Internationaal wordt scherp gereageerd. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de conclusies van het rapport “zeer verontrustend”. De Japanse premier Yukio Hatoyama gebruikte de term “onvergeeflijk”.

De VS “veroordelen scherp de daad van agressie” van Noord-Korea. President Barack Obama betuigt “zijn diepe medeleven” met zijn Zuid-Koreaanse collega Lee Myung-Bak en met het Zuid-Koreaanse volk.

Wellicht legt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de kwestie op tafel tijdens haar bezoek aan de regio.

China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, roept “alle partijen tot terughoudendheid” op. Peking zegt dat het zijn eigen evaluatie zal maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content