"Noord-Koreaanse torpedo deed Zuid-Koreaans schip zinken"

20/05/10 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Het Zuid-Koreaanse oorlogsschip dat eind maart in de Gele Zee zonk na een explosie, werd geraakt door een torpedo van een Noord-Koreaanse duikboot. Dat concludeert een internationale onderzoekscommissie. Pyongyang ontkent en dreigt met een oorlog. De Verenigde Staten, de Verenigde Naties (VN) en Japan hebben al scherp gereageerd.

"Noord-Koreaanse torpedo deed Zuid-Koreaans schip zinken"

© Epa

Bij het incident kwamen op 26 maart 46 Zuid-Koreaanse marinesoldaten om het leven.

Meteen na het zinken van het schip werd al in de richting van Noord-Korea gekeken, maar dat land heeft steevast elke betrokkenheid ontkend.

Torpedo

Het onderzoek werd geleid door Amerikaanse, Australische, Britse en Zweedse experts.

Hun conclusies zijn bijzonder duidelijk: "De bewijzen tonen op overweldigende manier aan dat de torpedo afgevuurd werd door een Noord-Koreaanse duikboot. Er is geen andere mogelijke verklaring," luidt het.

Oorlog

Noord-Korea heeft de conclusies in het rapport al afgedaan als "fabeltjes", meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

Het stalinistische regime Pyongyang dreigt met een "algemene oorlog" als de VN-Veiligheidsraad het land nieuwe sancties zou opleggen. Het zal eigen onderzoekers naar Zuid-Korea sturen om de bewijzen na te pluizen.

Veroordeeld

Internationaal wordt scherp gereageerd. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de conclusies van het rapport "zeer verontrustend". De Japanse premier Yukio Hatoyama gebruikte de term "onvergeeflijk".

De VS "veroordelen scherp de daad van agressie" van Noord-Korea. President Barack Obama betuigt "zijn diepe medeleven" met zijn Zuid-Koreaanse collega Lee Myung-Bak en met het Zuid-Koreaanse volk.

Wellicht legt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de kwestie op tafel tijdens haar bezoek aan de regio.

China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, roept "alle partijen tot terughoudendheid" op. Peking zegt dat het zijn eigen evaluatie zal maken.

Lees meer over:

Onze partners