Noord-Koreaanse oud-diplomaat is onderweg naar België

06/09/14 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:43

Een belangrijke persoonlijkheid uit de Noord-Koreaanse diplomatie heeft zijn land verlaten en koers gezet naar Europa, waar hij onder andere ook België zal aandoen. Kang Sok-ju, secretaris van het centrale comité van de Koreaanse Arbeiderspartij, speelde lange tijd een centrale rol bij de diplomatieke betrekkingen van Pyongyang met de rest van de wereld. Behalve België gaat hij ook naar Duitsland, Zwitserland en Italië.

Noord-Koreaanse oud-diplomaat is onderweg naar België

Kang Sok-ju was een vertrouweling van de in 2011 overleden dictator Kim Jong-il © Reuters

Dat blijkt uit diplomatieke bronnen.

Noord-Korea lijkt een diplomatiek offensief te hebben ingezet, wat ongewoon is voor het communistische regime. Het land begon officiële onderhandelingen met de Japanse autoriteiten.

Momenteel is er ook de kwestie van de reis van minister van Buitenlandse Zaken Ri Su-yong naar New York, eind september voor de Algemene Vergadering van de VN. Als dat echt plaats zou vinden, gaat het om de eerste stappen van een Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken op Amerikaanse grond in 15 jaar.

Volgens berichten die momenteel de ronde doen, zouden Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders zich in het geheim naar Pyongyang hebben begeven op 16 augustus voor de drie Amerikaanse burgers die door het communistische regime worden vastgehouden.

Tijdens zijn passage in Genève kan Kang ook een Japanse functionaris ontmoeten en het over de ontvoering van Japanners in Noord-Korea enkele tientallen jaren geleden hebben. Die affaire had al meermaals aanleiding gegeven tot hevige discussies tussen beide landen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners