'Noord-Koreaanse kernproef niet voor meteen'

08/04/13 om 06:16 - Bijgewerkt om 06:16

Zuid-Korea heeft meer uitleg gegeven bij de eerdere waarschuwing dat Noord-Korea een nieuwe kernproef voorbereidt.

'Noord-Koreaanse kernproef niet voor meteen'

© Reuters

De Zuid-Koreaanse minister van de Hereniging liet weten dat er "tekenen" zijn dat Noord-Korea een vierde nucleaire proef aan het voorbereiden is, twee maanden nadat de vorige test het land een nieuwe reeks internationale sancties opleverde.

"Er zijn duidelijk tekenen" van een ongewone bedrijvigheid rond de belangrijkste Noord-Koreaanse nucleaire testsite, ze iRyoo Kihl-Jae voor een parlementaire commissie.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft ondertussen meer informatie gegeven. "Er zijn geen ongewone bewegingen op de testplaats gesignaleerd." Volgens Defensie bedoelde de minister van de Hereniging dat Noord-Korea sinds de derde kernproef voortdurend bezig is met het voorbereiden van een kernproef en dat het wacht op een politieke beslissing om die test ook uit te voeren.

Japan heeft ondertussen zijn leger opdracht gegeven om elke Noord-Koreaanse raket te onderscheppen die op zijn grondgebied gericht wordt. Dat maakte een woordvoerder van het Japanse ministerie van Defensie bekend. Volgens de woordvoerder worden daarvoor oorlogsboten ingezet die uitgerust zijn met het raketinterceptiesysteem Aegis. (Belga/TE)

Onze partners