Noord-Koreaanse deserteur doodt dorpelingen over de grens

05/01/15 om 09:52 - Bijgewerkt om 09:52

Een Noord-Koreaanse soldaat heeft de grens met China overgestoken en vier dorpelingen gedood.

Noord-Koreaanse deserteur doodt dorpelingen over de grens

Noord-Koreaanse soldaten bij de grens met China. © Reuters

Chinese soldaten hebben een Noord-Koreaanse deserteur neergeschoten nadat die de grens met het land overstak en vier dorpelingen doodde. Dat hebben Zuid-Koreaanse media gemeld.

China is de enige belangrijke bondgenoot van Noord-Korea, maar de relatie zou volgens The Guardian de afgelopen jaren bekoeld zijn. Toch komt zelden geweld voor langs de 1.420 kilometer lange gedeelde grens.

13 euro en wat eten

Tot de 26-jarige Noord-Koreaanse soldaat de Tumenrivier naar de noordoostelijke Chinese provincie Jilin overstak omstreeks 7u30 's ochtends op 27 december. De Britse krant bericht dat de soldaat in het huis van een 60-jarige etnische Koreaan drong en er de man en diens vrouw doodschoot. Daarna ging hij de woning van de buren binnen en sloeg het oude koppel dood met zijn wapen. In een derde huis stal de deserteur 100 yuan (ongeveer 13 euro) en wat eten.

Chinese soldaten en agenten schoten de vluchtende soldaat in de buik. De man ligt bewusteloos in een lokaal ziekenhuis.

'Zaak niet openbaar maken'

Een anonieme bron vertelde persagentschap Yonhap dat 'de Chinese autoriteiten na overleg met Noord-Korea besloten de zaak niet openbaar te maken'. Toch berichtten volgens The Guardian ook Chinese media over het incident. Een bevestiging van de vreemde, tegenstrijdige relatie met de noordelijke buur, zo meent de Britse krant. China is al decennia lang een bondgenoot van Noord-Korea, vrezend dat instabiliteit in dat land vluchtelingen over de grens zou sturen.

Lees meer over:

Onze partners