'Noord-Korea zal duur betalen als het langeafstandsraket lanceert'

03/02/16 om 04:18 - Bijgewerkt om 04:18

Zuid-Korea heeft zijn buur Noord-Korea aangemaand om de lancering van een raket die een satelliet vervoert, die gepland is voor deze maand, niet te laten plaatsvinden. Seoel waarschuwt dat Pyonyang dergelijk initiatief, dat het beschouwt als een vermomde test met een ballistische raket, duur zou betalen.

'Noord-Korea zal duur betalen als het langeafstandsraket lanceert'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un op recent vrijgegeven foto's die hem volgens het officieel persagentschap tonen terwijl hij werklieden bijschoolt in een textielfabriek © REUTERS

"Noord-Korea moet zijn lanceringsproject meteen stilleggen, aangezien elke lancering met een ballistische raket een schending is van de VN-resoluties" tegen het land, aldus de Zuid-Koreaanse overheid in een mededeling. "Als het Noorden doorzet met de lancering van een langeafstandsraket, wat een ernstige bedreiging zou vormen voor de vrede en de veiligheid in de regio en in de wereld, zal het de prijs duur betalen."

"We houden momenteel alle ontwikkelingen nauwlettend in het oog en zijn in contact met de betrokken partijen in de internationale organisaties", aldus vicekabinetschef van de president Cho Tae Yong.

Noord-Korea heeft dinsdag aangekondigd dat het in februari een satelliet wil lanceren. De aankondiging kwam er nadat er al enkele dagen geruchten waren over het feit dat Pyongyang een test met een ballistische raket zou voorbereiden. Dat zou het land een stap dichter brengen bij het vervaardigen van kernraketten, wat een schending zou zijn van de resoluties van de Verenigde Naties.

Sancties verstrengen?

De Japanse premier Shinzo Abe noemde de raketlancering woensdagochtend "een ernstige provocatie". Washington heeft meteen gedreigd om nieuwe sancties op te leggen tegen Pyongyang. "De internationale gemeenschap zou een dergelijke stap van Noord-Korea beschouwen als een nieuwe onverantwoordelijke provocatie en een duidelijke schending van hun internationale verplichtingen", aldus woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest. De VN-Veiligheidsraad bekijkt momenteel bovendien of de sancties tegen Noord-Korea zullen worden verstrengd na de test met een waterstofbom die Noord-Korea naar eigen zeggen heeft uitgevoerd op 6 januari.

(Belga/RR)

Onze partners