Noord-Korea wil praten als sancties stoppen

18/04/13 om 09:46 - Bijgewerkt om 09:46

De Verenigde Naties moeten hun sancties beëindigen en Zuid-Korea moet stoppen met alle "daden van agressie" als ze de onderhandelingen willen hervatten over het nucleaire programma van Noord-Korea, meldt Pyongyang.

Noord-Korea wil praten als sancties stoppen

© Image Globe

Noord-Korea heeft geëist dat de VN-sancties die het land kreeg opgelegd na een rakettest en een kernproef worden ingetrokken als de Verenigde Staten en Zuid-Korea echt om tafel willen om te praten.

"Seoel en Washington moeten stoppen met al hun daden van agressie en zich verontschuldigen", zegt de Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea aan nieuwsagentschap Yonhap. "De sanctieresolutie van de VN-Veiligheidsraad moet ingetrokken worden."

De zespartijengesprekken met beide Korea's, Japan, de VS, Rusland en China liepen in 2009 spaak. De Zuid-Koreaanse president Park Guen Hye bood vorige week aan om de dialoog met het Noorden te hervatten om de spanningen te verminderen over de al dan niet nakende raketlancering van Pyongyang.

Ban Ki-moon en John Kerry vragen nucleaire afbouw

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, riep Pyongyang op het aanbod van Seoel "ernstig" te bekijken en de onderhandelingen te hervatten. Ook de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, John Kerry, riep Pyongyang op "serieuze stappen" te zetten naar nucleaire afbouw om de onderhandelingen te hervatten.

In maart stemde de VN-Veiligheidsraad over een uitbreiding van de sancties tegen Pyongyang. Het dictatoriale regime van Kim Jong-un had de maand ervoor ondergrondse nucleaire tests uitgevoerd. (Belga/AVE)

Onze partners