Noord-Korea voert nieuwe nucleaire test uit

25/05/09 om 10:00 - Bijgewerkt om 09:59

Bron: Sportmagazine

Vanuit de hele wereld wordt met afkeuring gereageerd op de kernproef.

Noord-Korea heeft maandag 'met succes' een nieuwe ondergrondse nucleaire test gehouden. Dit meldt het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA. Noord-Korea had er verschillende keren mee gedreigd om een nieuwe test uit te voeren als reactie op een veroordeling van de Verenigde Naties (VN).

Het persagentschap bevestigde dat er een 'kunstmatige aardbeving' is geweest in Noord-Korea rond 10.00 uur lokale tijd. De test heeft plaatsgevonden in Kilju, een stad in het noorden van Noord-Korea.

Eerder had Noord-Korea een eerste test uitgevoerd in oktober 2006 in Pyongyang. Maar de explosie van maandag was veel krachtiger.

Noord-Korea, dat onlangs werd bestraft door de VN-Veiligheidsraad voor het afschieten van een raket, heeft er verschillende keren mee gedreigd om een nieuwe nucleaire test uit te voeren en om andere 'verdedigingsmaatregelen' te nemen als de VN zich niet verontschuldigden.

Spoedberaad
De VN-Veiligheidsraad komt maandagavond Belgische tijd in New York bijeen in spoedberaad als reactie op de Noord-Koreaanse nucleaire test. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov laten weten.

De vergadering komt er op voorstel van Japan. Lavrov liet verder weten 'ongerust' te zijn over het nieuws, maar benadrukte dat de gegevens eerst moeten worden gecontroleerd.

Reacties
De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Noord-Koreaanse activiteiten maandag al bestempeld als een "ernstige reden tot ongerustheid." Hij noemde Noord-Korea een bedreiging voor de internationale vrede en riep de internationale gemeenschap op tot actie.

Ook de Europese Unie heeft de Noord-Koreaanse kerntest scherp veroordeeld. "Deze onverantwoorde daad rechtvaardigt een hard antwoord van de internationale gemeenschap", zei Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger voor de buitenlandse politiek van de EU.

Net als Japan, noemde Groot-Brittannië de test een "flagrante schending" van een VN-resolutie uit 2006.

Korteafstandsraketten
Volgens Zuid-Koreaanse berichten heeft Noord-Korea maandag nog eens twee korteafstandsraketten getest. Die komen bovenop de testraket waarvan het persagentschap Yonhap eerder al melding had gemaakt. Alle drie raketten werden afgevuurd van een lanceerinstallatie aan de oostkust.

Noord-Korea heeft er maandag bij monde van een hoge verantwoordelijke van de Noord-Koreaanse ambassade in Moskou al mee gedreigd nog meer nucleaire testen uit te voeren indien de VS hun 'intimidatiebeleid' jegens het regime in Pyongyang voortzetten.

Lees meer over:

Onze partners