Noord-Korea viseert VS met atoomtest

24/01/13 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

Noord-Korea speelt met het idee om een nieuwe nucleaire langeafstandsraket te testen. Doelwit deze keer is 'aartsvijand Amerika'.

Noord-Korea viseert VS met atoomtest

© Reuters

Inlichtingendiensten in het Zuid-Koreaanse Seoel en Washington speculeren er al maanden over. En deze week kondigde Korean Central News Agency, het persbureau van het regime, de atoomtest aan. Een concrete datum werd niet gegeven. De VN-Veiligheidsraad veroordeelde al een eerdere raketlancering omdat het een gemaskeerde test zou geweest zijn van een ballistische raket met een grote reikwijdte. Noord-Korea bracht naar eigen zeggen een satelliet in de ruimte.

En hoewel Pyongyang nog niet aangetoond heeft dat het een nucleair wapen klein genoeg kan maken voor een raket, kan het land een dergelijke technologie bereiken binnen een aantal jaren, zo schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post.

'Ja, ik, Kim Jong-Un, kan de machtige generaals vervangen' Kim Heung-kyu, professor in politieke wetenschappen aan de Sungshin Women's University in Seoul, zegt dat het er op lijkt dat Kim Jong-Un besloten heeft om zich te manifesteren. John Park van de Massachusetts Institute of Technology zegt hetzelfde aan de Britse publieke omroep BBC: "Als Kim Jong-Un een succesvolle test met een langeafstandsraket kan uitvoeren, is dit een belangrijk signaal van 'Ja, ik, Kim Jong-Un, kan de machtige generaals vervangen'". Kim Jong-Un nam na het overlijden van zijn vader in 2011 de macht over in Noord-Korea.

Het vizier op de VS

De verklaring die Noord-Korea aflegde, was sterk gefocust op de VS, die ze beschreven als "de gezworen vijand van het Koreaanse volk". Leon Panetta, de Amerikaanse minister van Defensie, verklaarde aan televisienetwerk CNN dat hij het "het volste vertrouwen" heeft in het Amerikaanse leger indien een raketlancering naar de VS gericht zou worden.
Glyn Davies, de Noord-Koreaanse gezant van de Amerikaanse regering, reageert in de Washington Post: "Wij denken natuurlijk dat dat een vergissing zou zijn. Wij roepen Korea en de internationale gemeenschap op om niet deel te nemen aan verdere provocaties".

De wereld reageert Ook andere landen zijn betrokken en reageren op de aankondiging. China kiest voorlopig geen partij en roept op tot kalmte. Volgens de Washington Post zou een nieuwe kernproef een bijzondere uitdaging zijn voor de nieuwe Chinese leider Xi Jinping, die verscheurd zou zijn tussen het ondersteunen van een belangrijke bondgenoot en het onderhouden van internationale geloofwaardigheid.

"Na al die jaren en talloze rondes van overleg zien we dat de invloed van China op Noord-Korea eigenlijk zeer beperkt is. Het enige wat China kan doen is proberen om Noord-Korea te overtuigen hun dreigementen niet uit te voeren ", beaamt Cai Jian, Korea-expert aan de Fudan Universiteit in Shanghai.

Buurland Zuid-Korea, dat formeel nog altijd in oorlog is met Noord-Korea, zegt dat het een "dreiging is voor de vrede en stabiliteit van het Koreaanse eiland én de hele wereld." Japan voegde "ontoelaatbaar" toe aan de reeks internationale reacties.

Iran blij met de lancering
Maar er zijn ook voorstanders van de Noord-Koreaanse zet. Iran prees de zet van Noord-Korea de hemel in. Generaal Masoud Jazaeri, een hooggeplaatste Iraanse militair, was blij met de lancering, zo bericht Fars News Agency. "Ervaring leert ons dat onafhankelijke landen snel zelfvoorzienend kunnen zijn in wetenschap en technologie, dankzij zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. 'Hegemonische' bevoegdheden, zoals de Verenigde Staten, zijn niet in staat om de voortgang van die landen te stoppen", aldus Jazaeri.

Victor Cha van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies waarschuwt dat Noord-Korea "deze technologie kan verkopen aan anderen, met inbegrip van Iran en Pakistan". (EA/CV)

Onze partners