Noord-Korea verwelkomt nieuwe leider

Noord-Korea heeft op de laatste dag van de officiële afscheidsplechtigheid voor de overleden leider Kim Jong-Il zijn zoon Kim Jong-Un uitgeroepen als ‘opperste leider’.

De benoeming van Kim Jong-Un gebeurde tijdens een massale militaire samenkomst in Pyongyang een dag na de begrafenis van Kim Jong-Il. Kim Jong-Un stond tijdens de plechtigheid op een balkon boven het centrale plein van de hoofdstad. De ceremonie was op het middaguur begonnen met drie minuten stilte. Nadien weerklonken de sirenes van treinen en schepen over het hele land.

Kim Jong-Un heeft “de intelligentie, de capaciteit om te leiden, het karakter, de morele zin en de moed van Kim Jong-Il geërfd”, riep Kim Yong-Nam, het protocollaire hoofd van de communistische partij en tweede man van Noord-Korea, uit voor een menigte van meer dan honderdduizend, misschien wel een miljoen mensen. Kim Jong-Un zelf sprak het publiek niet toe.

Oom

Kim Jong-Un zal worden bijgestaan door zijn oom Jang Song-Thaek, de man van Kim Kyong-Hui, de enige zus van Kim Jong-Il. Jang is 65 en won aan invloed na de beroerte waarvan Kim Jong-Il in 2008 het slachtoffer werd. In 2004 was hij nog in ongenade gevallen wegens vermoedelijke corruptie. In een staalfabriek moest hij een “heropvoedingsprogramma” ondergaan.

Zijn vrouw Kim Kyong-Hui heeft altijd in hoge kringen vertoefd. Ze is minister van Industrie en werd in september 2010 nog gepromoveerd tot viersterrengeneraal. Andere hoge functionarissen van het leger en de Koreaanse Arbeidspartij zouden tijdens een overgangsperiode ook de jonge Jong-Un ondersteunen. Maar volgens waarnemers van de Noord-Koreaanse politiek zal Jang in eerste instantie de rol van toezichthouder op zich nemen en de zaken bestieren.

Mysterie

Er hangt nogal wat mysterie rond de nieuwe leider van Noord-Korea. Het is bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk hoe oud hij is, maar hij zou nog geen 30 jaar zijn. Hij heeft weinig politieke ervaring en de buurlanden van Noord-Korea vrezen dat er een machtsstrijd zal ontstaan in de enige communistische dynastie ter wereld. Een militaire staatsgreep in de onmiddellijke toekomst achten analisten echter uitgesloten.

Kim Jong-Il stierf op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij was sinds de dood van zijn vader Kim Il-Sung in 1994 de leider van Noord-Korea. De twee andere zonen van Kim Jong-Il, Kim Jong-nam and Kim Jong-chol, werden niet gezien op de begrafenis van de ‘Geliefde Leider’. Ook waren er geen buitenlandse delegaties aanwezig.

Het lichaam van Kim Jong-Il werd opgebaard in het Kumsusan Memorial Palace in Pyongyang, waar het gebalsemde stoffelijk overschot van zijn vader Kim Il-Sung rust. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content