Noord-Korea verplaatst twee raketten, VS en Zuid-Korea zetten raketschilden in

05/04/13 om 09:52 - Bijgewerkt om 09:52

Het Witte Huis en Zuid-Korea brengen wapentuig in het geschut na bedreigingen van Noord-Korea.

Noord-Korea verplaatst twee raketten, VS en Zuid-Korea zetten raketschilden in

© Reuters

Zowel het Witte Huis als Zuid-Korea neemt maatregelen nadat Noord-Korea zei een raket verplaatst te hebben en de bedreiging uitte om een nucleaire aanval uit te voeren. Zuid-Korea vernam dat haar buur niet een, maar twee raketten zou verplaatst hebben.

Noord-Korea heeft een tweede langeafstandsraket verplaatst naar de oostkust en ze op een mobiele raketwerper geplaatst. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Eerder raakte bekend dat een eerste raket naar de oostkust werd vervoerd, die doelwitten in Zuid-Korea, Japan en de militaire basis van de VS op het eiland Guam zou kunnen raken.

De Zuid-Koreaanse marine heeft vrijdag dan weer twee oorlogsschepen ter beschikking gesteld met een raketafweersysteem, voor mocht Noord-Korea een raket afvuren. "Het is bevestigd dat Noord-Korea met de trein in het begin van de week twee Musudan-raketten met een gemiddelde reikwijdte heeft getransporteerd naar de kust en ze op voertuigen heeft geplaatst die beschikken over een lanceringsmechanisme", aldus een hoge verantwoordelijke
van de Zuid-Koreaanse regering. De raketten hebben een reikwijdte van 3.000 tot 4.000 kilometer, waardoor ze doelwitten in Zuid-Korea, Japan en het eiland Guam (een Oceanisch eiland, onderdeel van Micronesië en een afzonderlijk territorium van de VS).

"Het Noorden is blijkbaar bereid om de raketten zonder waarschuwing af te schieten", verklaarde de Zuid-Koreaan nog. Militaire bronnen verklaarden volgens Yonhap dat het land op 15 april een raket zou kunnen lanceren, op de verjaardag van de stichter van het communistische regime in Noord-Korea, Kim Il-Sung, die overleed in 1994.

Zuid-Korea zet oorlogsschepen in

Zuid-Korea zet twee oorlogsschepen in, gebruikt kunnen worden aan de oost- en westkust van het land. De schepen zijn uitgerust met een radar, die honderden objecten in een keer kan traceren die zich tot op een afstand van 1.000 kilometer bevinden. "Als het Noorden een raket afvuurt, zullen we die traceren", aldus een officier aan Yonhap.

Het Witte Huis, dat ook aankondigde maatregelen te nemen, is niet verbaasd over het gedrag van Pyongyang. De woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, wou eerder geen commentaar kwijt over de (eerste) raket die Noord-Korea volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zou verplaatst hebben naar de Oostkust. "Ik kan alleen zeggen dat we de informatie in de pers gezien hebben en dat we de situatie op het Koreaanse schiereiland op de voet blijven volgen", zei Carney.

Het hoofd van Defensie in Zuid-Korea, Kim Kwan-Jin, had eerder voor het parlement verklaard dat de raket in kwestie een "aanzienlijke afstand" kan overbruggen, maar het Amerikaanse continent niet kan bereiken. Hij moest toen toegeven niet te weten of de raket uitgerust was met wapens. Ook expert Koen De Ceuster zei eerder op Radio 1 dat het niet zeker is of Noord-Korea wel degelijk een kernwapen op een raket kan monteren. Volgens De Ceuster moet de retoriek van Noord-Korea eerder geïnterpreteerd worden als stellingname met het oog op onderhandelingen.

Carney zei dat de verklaringen van het Noord-Koreaanse regime, dat onder meer sprak van een nucleaire aanval tegen de VS, "vertrouwde elementen" bevatten. "We zijn daar natuurlijk bezorgd over en we nemen alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen."

Amerikaans raketschild op Guam

De Amerikaanse maatregelen bestaan volgens de BBC uit het ontplooien van een raketschild op het eiland Guam. Dat eiland was een van de mogelijke Amerikaanse doelwitten, zo dreigde Pyongyang eerder. "We zetten deze stap om de veiligheid van het Amerikaanse volk te verzekeren en hen en onze bondgenoten te bewijzen dat we de Verenigde Staten kunnen verdedigen," aldus Victoria Nuland, woordvoerdster van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Onze partners