Noord-Korea stelt raket op voor omstreden lancering

© AFP

Ondanks alle waarschuwingen zet Noord-Korea de voorbereidingen voor zijn omstreden raketlancering vastberaden voort.

Ondanks alle waarschuwingen zet Noord-Korea de voorbereidingen voor zijn omstreden raketlancering vastberaden voort. Er zijn aanwijzingen dat de opstelling van de langeafstandsraket op de lanceerbasis in het noordwesten van het land is voltooid. Dat berichtte het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap onder aanhaling van een regeringsambtenaar in Seoel. Enkele technici hebben de startplaats inmiddels weer verlaten.

Als de drietrapsraket in het weekeinde wordt volgetankt, kan ze naar verluidt elk moment in de door Noord-Korea aangekondigde termijn van 10 tot 22 december worden afgevuurd. Omdat het communistische land van in het begin sprak over een draagraket van het type Unha-3 voor de lancering van een aardobservatiesatelliet, gaan de Verenigde Staten, Zuid-Korea en andere landen ervan uit dat Noord-Korea in werkelijkheid opnieuw de technologie voor intercontinentale raketten zal testen. Een dergelijke ballistische raket is de belangrijkste drager voor een kernkop.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kim Sung Hwan waarschuwde het buurland in een via het internet uitgezonden talkshow dat het in geval van een lancering “een prijs zal moeten betalen”. Zuid-Korea overlegt met de Verenigde Staten en andere landen in de regio over mogelijke tegenmaatregelen.

Na de lancering van een Unha-3-raket in april hadden de Verenigde Naties bestaande sancties tegen Noord-Korea verstrengd. De raket was kort na de start ontploft.

Volgens resoluties van de VN-Veiligheidsraad mag Noord-Korea geen raketten afvuren “met het gebruik van technologie voor ballistische raketten”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content