Noord-Korea spreekt oorlogstaal tegen Seoel en Washington

08/03/13 om 03:49 - Bijgewerkt om 03:49

Noord-Korea heeft aangekondigd de niet-aanvalsakkoorden met Zuid-Korea te herroepen. Tegelijkertijd bedreigt het de VS met een preventieve atoomaanval.

Noord-Korea spreekt oorlogstaal tegen Seoel en Washington

© Reuters

De 'rode telefoonlijn' die tussen de twee buurlanden in het leven werd geroepen, zal verbroken worden. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bericht.

De aankondiging volgt enkele uren nadat de VN-Veiligheidsraad nieuwe sancties uitvaardigde tegen Pyongyang. Dat doet ze om Nood-Korea te straffen voor de kernproef die het uitvoerde in februari.

Noord-Korea herroept 'alle niet-aanvalsakkkoorden tussen het noorden en het zuiden', zo liet het 'Comité voor de vreedzame hereniging van Korea' laten weten in een verklaring verspreid door KCNA.

Nucleaire lont

Voordat de VN-sancties goedgekeurd werden, had Noord-Korea de VS al bedreigd met een aanval met kernwapens. "Nu de VS op het punt staat om de lont van een kernoorlog aan te steken, zal onze revolutionaire strijdmacht haar recht uitoefenen op een preventieve nucleaire aanval om de vestingen van de agressors te vernietigen", zei een vertegenwoordiger van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die geciteerd werd door het persbureau AFP.

Algemeen wordt aangenomen dat de Noord-Koreanen de eerstkomende jaren nog niet in staat zullen zijn om een kernwapen te lanceren dat de VS kan treffen, Washington liet evenwel horen dat het maatregelen zou nemen om zich te verdedigen.

De Noord-Koreaanse official zei ook dat een nieuwe Koreaanse oorlog "onvermijdbaar" wordt. (Belga/TV)

Onze partners