Noord-Korea schrapt militair pact met Zuid-Korea

27/05/10 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:43

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. Noord-Korea heeft laten weten dat het een akkoord verbreekt om elke gewapende confrontatie met Zuid-Korea te vermijden. De Zuid-Koreaanse zeemacht startte intussen oefeningen op onderzeese verdediging nabij de westkust.

Noord-Korea schrapt militair pact met Zuid-Korea

© Epa

De oefeningen vonden plaats bij Taean, op zo'n 150 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en ver van de omstreden zeegrens met Noord-Korea in de Gele Zee.

Bij de oefeningen waren tien oorlogsschepen betrokken, waaronder een zware torpedojager.

Crisis
Noord-Korea wordt door Zuid-Korea en een internationale onderzoekscommissie verantwoordelijk gehouden voor de torpedering van het Zuid-Koreaanse oorlogsschip Cheonan op 26 maart. Daarbij kwamen 46 bemanningsleden om.

Seoul brak de handel met Pyongyang af, wil de kwestie voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad en kondigde al aan dat het opnieuw zou beginnen met het uitzenden van propaganda via luidsprekers aan de grens tussen Noord- en Zuid-Korea.

Noord-Korea wijst nog steeds elke betrokkenheid van de hand en dreigde al met een oorlog. Het stalinistische regime waarschuwt ook voor vergeldingsacties als Zuid-Koreaanse schepen de betwiste zeegrens overschrijden.

WeerwoordIn Seoul zijn donderdag zo'n tienduizend mensen op straat gekomen om aan te dringen op een weerwoord op het incident met de Cheonan.

Met kreten als 'Dood aan Kim Jong-Il' lieten de protestvoerders hun ongenoegen voor de Noord-Koreaanse nummer een blijken. Een grote Noord-Koreaanse vlag werd in brand gestoken.


Grotere kaart weergeven

Lees meer over:

Onze partners