Noord-Korea noemt Verenigde Staten 'mensenrechtenkerkhof'

27/08/14 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

Noord-Korea heeft het democratische voorbeeld van de Verenigde Staten in twijfel getrokken naar aanleiding van de dood van de jonge zwarte Michael Brown in Ferguson.

Noord-Korea noemt Verenigde Staten 'mensenrechtenkerkhof'

De Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-un © Reuters

Een woordvoerder van de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, geciteerd door het officiële persagentschap KCNA, noemt de Verenigde Staten een 'mensenrechtenkerkhof'.

"Amerika is een land dat op een schaamteloze manier de mensenrechten schendt, waar burgers slachtoffer worden van discriminatie en vernedering op basis van hun huidskleur en waar ze permanent vrezen neergeschoten te worden."

De woordvoerder voegde eraan toe dat de Verenigde Staten "de oplossingen voor hun problemen niet zouden moeten zoeken door betogers van kant te maken", en dat het land daarmee "het ware gezicht van de Amerikaanse samenleving toont, dat van een mensenrechtenkerkhof".

Noord-Korea wordt door vele landen en verschillende mensenrechtenorganisaties als een van de meest repressieve landen ter wereld beschouwd. De VN beschuldigde Noord-Korea er in februari van op grote school misdaden tegen de menselijkheid te plegen. Pyongyang heeft de conclusies van de VN verworpen.

Ook vanuit China was eerder al kritiek gekomen op Amerika. "In een land dat zich al jaren inspant om de rol van internationaal rechter en verdediger van de mensenrechten te spelen, is er nog veel werk aan de winkel", aldus de Chinese staatsmedia. (Belga/TE)

Onze partners