Noord-Korea noemt Obama een 'aap in de jungle'

27/12/14 om 10:47 - Bijgewerkt om 10:46

Noord-Korea haalt zwaar uit naar de Amerikaanse president Barack Obama vanwege de release van de controversiële film The Interview. Het regime in Pyongyang beschuldigt Obama van roekeloosheid en vergelijkt hem met 'een aap in de jungle'. Ook de internetproblemen in het Aziatische land zijn volgens Noord-Korea het werk van de VS.

Noord-Korea noemt Obama een 'aap in de jungle'

Kim Jong-Un © BELGAIMAGE

In een mededeling via het staatsmedium KCNA, waarover internationale persagentschappen berichten, veroordeelt de Noord-Koreaanse regering de vertoning van de 'oneerlijke en reactionaire film, die de waardigheid van het leiderschap aantast en aanzet tot terrorisme'.

'President Obama is de belangrijkste schuldige omdat hij Sony Pictures heeft aangespoord om de film te verspreiden. Hij gedraagt zich met zijn woorden en daden roekeloos zoals een aap in een jungle', luidt het verder.

Cyberoorlog

'The Interview' is een komedie van regisseur Seth Rogen, geproducet door Sony Pictures, over een moordcomplot van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Sony Pictures had eerder aangekondigd dat het de film niet in de zalen zou brengen na een cyberaanval op het bedrijf en dreigementen tegen bioscopen die de film zouden tonen, maar kwam daar later op terug.

Nadat onder anderen Obama kritiek had geleverd op die terugtrekking, kwam Sony met enkele onafhankelijke bioscopen overeen om de film toch te vertonen vanaf Kerstmis. Volgens persagentschap Reuters bracht dat reeds een miljoen dollar in het laatje.

Noord-Korea ontkent ook opnieuw dat het achter de Sonyhack zit, zoals de Verenigde Staten beweren, en beschuldigt Washington ervan het internetverkeer in Noord-Korea te verstoren. De voorbije dagen waren er in het land ernstige internetproblemen.

'Als de VS zich arrogant en despotisch blijven gedragen en gangstermethoden blijven gebruiken na verschillende waarschuwingen, zullen ze er rekening mee moeten houden dat hun mislukte politieke acties tot fatale klappen zullen leiden', klinkt het nog.

Lees meer over:

Onze partners