Noord-Korea lanceert opnieuw raket; VS en Zuid-Korea reageren met militaire oefening

Kim Jong-un in een duikboot. Het is lang geleden dat een militaire escalatie zo dichtbij is geweest. © Getty

Noord-Korea heeft opnieuw een raket gelanceerd. Het zou gaan om een intercontinentale raket. De VS en Zuid-Korea voerden een gemeenschappelijke militaire oefening uit als reactie.

Noord-Korea heeft opnieuw een intercontinentale raket gelanceerd. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De raket legde een duizendtal kilometer af, en is vervolgens in de Japanse Zee neergestort.

‘Onze analyse is dat het een intercontinentale raket was, zoals voorzien was’, aldus Pentagon-woordvoerder Jeff Davis.

Het is al de tweede zogenaamde ICBM-raket die Noord-Korea afvuurt. De eerste werd begin juli afgevuurd.

Raketten van het vrijdag gelanceerde type Hwasong-14 zouden ook de Verenigde Staten kunnen bereiken.

Deze en andere lanceringen leidden al maandenlang tot oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland.

Reactie

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen hebben samen enkele militaire oefeningen uitgevoerd als reactie op een nieuwe raketlancering vanuit Noord-Korea. De oefening bestond onder meer uit het afvoeren van enkele raketten in de zee voor de oostkust van Zuid-Korea, laat het Amerikaanse Defensie weten.

Ondertussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump nogmaals duidelijk gemaakt dat Noord-Korea zich door deze praktijken “verder isoleert, haar economie verzwakt en het eigen volk beschadigt”, luidt een mededeling van de president. Mocht de veiligheid van het Amerikaanse volk effectief in gedrang komen, zullen “de Verenigde Staten alle nodige stappen zetten om die veiligheid te garanderen en onze bondgenoten in de regio te beschermen”.

Partner Content