Noord-Korea lanceert langeafstandsraket

07/02/16 om 09:32 - Bijgewerkt op 08/02/16 om 00:12

Noord-Korea heeft - ondanks de waarschuwingen van de VS en Zuid-Korea - een langeafstandsraket gelanceerd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van het leger.

Noord-Korea lanceert langeafstandsraket

Kim Jong-un © Reuters

Het Noord-Koreaanse ministerie van Defensie had zaterdag nog gemeld dat de lancering tussen 7 en 14 februari zou plaatsvinden, om zo een satelliet in een baan rond de aarde te sturen. De VS en Zuid-Korea gaan er echter vanuit dat de satellietlancering een dekmantel is voor een test met een ballistische raket, die een schending zou betekenen van verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Spoedberaad

De VN-Veiligheidsraad heeft zondag alvast een spoedvergadering gepland naar aanleiding van de lancering, aldus diplomaten. De vergadering werd gevraagd door de VS, Japan (beiden leden van de V-raad) en Zuid-Korea.

De VS omschrijven de lancering als een 'destabiliserende en provocerende' actie. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry roept op om gepaste maatregelen te treffen. De Japanse premier noemde de lancering dan weer 'totaal onaanvaardbaar', terwijl de Zuid-Koreaanse president verklaarde dat de lancering 'de wereldvrede bedreigt'.

De internationale gemeenschap beraadt zich momenteel bovendien nog steeds over hoe ze zal reageren op test met een waterstofbom die Noord-Korea naar eigen zeggen op 6 januari uitvoerde. (Belga/BO)

Onze partners