Noord-Korea ‘in oorlog’ met Zuid-Korea

© Reuters

Noord-Korea heeft aangekondigd dat het “in oorlog” is met Zuid-Korea. Alle situaties tussen beide Korea’s zullen in de optiek behandeld worden, stelt Noord-Korea.

De situatie op het Koreaanse schiereiland escaleert al enige tijd. “Voortaan bevinden de inter-Koreaanse relaties zich in een staat van oorlog en alle kwesties tussen beide Korea’s zullen volgens een protocol aangepast aan de oorlog behandeld worden”, klinkt het in een gezamenlijke mededeling van de communistische partij, de ministeries en andere instellingen in Noord-Korea, die het officiële nieuwsagentschap KCNA verspreidde. “De huidige situatie op het Koreaanse schiereiland, vrede noch oorlog, is ten einde gekomen.”

Oorlog noch vrede

Na de Koreaanse oorlog, van 1950 tot 1953, hebben beide landen nooit officieel vrede gesloten. Het conflict werd beëindigd met een staakt-het-vuren maar noord en zuid zijn formeel dus nog steeds in oorlog. Nu Noord-Korea het staakt-het-vuren heeft beëindigd, zijn in theorie opnieuw gevechten mogelijk.

Waarnemers wijzen er echter op dat het niet de eerste keer is dat Pyongyang het einde van de wapenstilstand aankondigt. Eerder deze maand zei het Noord-Koreaanse regime dat het staakt-het-vuren en andere bilaterale vredesverdragen met Zuid-Korea geannuleerd zouden worden uit protest tegen de gezamenlijke militaire oefeningen van Seoel met de VS.

Het huidige sabelgekletter begon toen Noord-Korea de voorbije maanden een kernwapen testte en een raket lanceerde die ostentatief dient om satellieten in een baan om de aarde te brengen, maar kan leiden tot een ballistisch wapen dat de VS kan treffen. Momenteel heeft Noord-Korea die capaciteit niet. Maar zelfs als het een raket ontwikkelt die de VS berdreigt, moet het er nog in slagen om een kernkop te maken die daar bovenop past. Ook dat is een technologisch vraagstuk waarvoor de Noord-Koreanen op dit ogenblik geen antwoord hebben.

Raketten paraat

In de mededeling klinkt het ook dat het leger op verdere bevelen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wacht. Daags tevoren had hij al de opdracht gegeven om de raketten in staat van paraatheid te brengen om te gebruiken tegen de VS en de zuidelijke buur.

Hij reageerde zo nadat twee Amerikaanse B2-bommenwerpers langs het Koreaanse schiereiland waren gevlogen. De bommenwerpers, die kunnen worden voorzien van kernwapens, zijn zo goed als onzichtbaar op de radar en waren te zien tijdens een grote oefening van de legers van de VS en Zuid-Korea. Ze vlogen vanuit de VS naar Zuid-Korea en lieten daar nepbommen vallen.

Groen licht voor aanvallen

Elke militaire provocatie nabij de grenzen, ook op zee, zal tot “een conflict op grote schaal en nucleaire oorlog” leiden, dreigde Noord-Korea. Op een militaire vergadering donderdag werd volgens het regime groen licht gegeven voor aanvallen op Zuid-Koreaanse en Amerikaanse doelen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content