Noord-Korea: 'Hoe meer sancties, hoe sneller ons kernprogramma zal draaien'

18/09/17 om 18:57 - Bijgewerkt om 21:11

Bron: Belga

In een scherpe mededeling waarschuwt de Noord-Koreaanse regering dat meer sancties tegen en druk op het land contraproductief zal werken, want dat het zijn kernprogramma alleen maar zal opdrijven.

Noord-Korea: 'Hoe meer sancties, hoe sneller ons kernprogramma zal draaien'

Kim Jong-Un. © Reuters

Noord-Korea noemt de nieuwe sancties die binnen de VN-Veiligheidsraad zijn goedgekeurd 'de brutaalste, meest onethische en meest onmenselijke daad van vijandigheid', in een mededeling volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

De stappen van de VS en hun vazallen richting nieuwe sancties en druk op Noord-Korea zal ons alleen maar sneller bij ons doel brengen om een volwaardige kernmacht te worden, luidt de mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Persagentschap AFP meldt intussen dat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping zijn overeengekomen om de druk op Noord-Korea te 'maximaliseren'.

De twee staatshoofden hadden het over 'de minachting van Noord-Korea tegenover de internationale gemeenschap en de inspanningen van Pyongyang om het noordoosten van Azië te ontwrichten', aldus de medeling van het Witte Huis.

Spanje heeft dan weer de Noord-Koreaanse ambassadeur gelast het land te verlaten en heeft hem als reactie op de nucleaire en rakettests van Pyongyang tot 'persona non grata' verklaard. Hij moet voor 30 september zijn functie neerleggen.

Crisis

Vanochtend vlogen vier moderne gevechtsvliegtuigen en twee bommenwerpers boven het Koreaanse schiereiland, in een machtsdemonstratie van de Verenigde Staten na de laatste raketlancering door Noord-Korea.

De crisis op het Koreaanse schiereiland zal een belangrijk thema worden op de Algemene Vergadering van de VN in New York deze week.

Onze partners