Noord-Korea haalt banden aan met China

24/08/12 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:10

Kim Jong-un, het Noord-Koreaanse staatshoofd, plant een trip naar Peking om er met Chinese leiders te spreken. Dat meldt The Guardian.

Noord-Korea haalt banden aan met China

© AFP

Kim Jong-un wil een staatsbezoek brengen aan China om een vredesverdrag te onderhandelen. Sinds 60 jaar heerst er een wapenstilstand tussen beide landen. In ruil daarvoor zou Noord-Korea geen derde nucleaire test uitvoeren.

Als de trip doorgaat, is het de eerste buitenlandse reis van Kim Jong-un sinds zijn aanstelling als 'Opperste Leider van de revolutionaire strijdkrachten' na de dood van zijn vader in december 2011.

Jang Song-thaek wil Noord-Korea hervormen

Kims oom Jang Song-thaek heeft recent de Chinees president Hu Jintao bezocht. De nummer twee van Noord-Korea sloot toen enkele economische deals en zou de reis van Kim Jong-un voorbereid hebben. Dat moet een staatsbezoek worden.

Jang is volgens analisten de politicus die werkelijk de touwtjes in handen heeft in Noord-Korea. Commentatoren getuigden aan Belga dat Jang het land zou willen hervormen en dat hij opkijkt naar de economische groei van China.

Stop van het nucleair programma

Noord-Korea zou zelfs willen onderhandelen over zijn kernprogramma, zegt een anonieme bron aan The Guardian. De communistische staat wordt fel bekritiseerd door de Verenigde Staten en Zuid-Korea omwille van zijn nucleaire testen. In 2006 en 2009 lanceerde Noord-Korea nucleaire raketten. De Noord-Koreanen zouden dreigen met een derde kernproef, maar zouden dat dreigement laten vallen als ze een vredesverdrag met China kunnen bekomen. (LR)

Onze partners