Noord-Korea haalt banden aan met China

24/08/12 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:10

Kim Jong-un, het Noord-Koreaanse staatshoofd, plant een trip naar Peking om er met Chinese leiders te spreken. Dat meldt The Guardian.

Noord-Korea haalt banden aan met China

© AFP

Kim Jong-un wil een staatsbezoek brengen aan China om een vredesverdrag te onderhandelen. Sinds 60 jaar heerst er een wapenstilstand tussen beide landen. In ruil daarvoor zou Noord-Korea geen derde nucleaire test uitvoeren.

Als de trip doorgaat, is het de eerste buitenlandse reis van Kim Jong-un sinds zijn aanstelling als 'Opperste Leider van de revolutionaire strijdkrachten' na de dood van zijn vader in december 2011.

Jang Song-thaek wil Noord-Korea hervormen

Kims oom Jang Song-thaek heeft recent de Chinees president Hu Jintao bezocht. De nummer twee van Noord-Korea sloot toen enkele economische deals en zou de reis van Kim Jong-un voorbereid hebben. Dat moet een staatsbezoek worden.

Jang is volgens analisten de politicus die werkelijk de touwtjes in handen heeft in Noord-Korea. Commentatoren getuigden aan Belga dat Jang het land zou willen hervormen en dat hij opkijkt naar de economische groei van China.

Stop van het nucleair programma

Noord-Korea zou zelfs willen onderhandelen over zijn kernprogramma, zegt een anonieme bron aan The Guardian. De communistische staat wordt fel bekritiseerd door de Verenigde Staten en Zuid-Korea omwille van zijn nucleaire testen. In 2006 en 2009 lanceerde Noord-Korea nucleaire raketten. De Noord-Koreanen zouden dreigen met een derde kernproef, maar zouden dat dreigement laten vallen als ze een vredesverdrag met China kunnen bekomen. (LR)

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info