Noord-Korea gaat opnieuw dialoog aan met China

24/05/13 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

'Noord-Korea is klaar om de dialoog aan te gaan met alle relevante partijen', zei een afgevaardigde van de leider Kim Jong-un tijdens een bezoek aan China.

Na een periode van oplopende spanningen tussen Noord-Korea en buurland China worden de plooien nu stilaan terug gladgestreken. China is het laatste grote land ter wereld dat Noord-Korea niet onwelgezind is, maar de verhouding is de afgelopen maanden sterk onder druk komen te staan.

Het Noord-Koreaanse regime dreigt met raketaanvallen tegen Zuid-Korea en de Verenigde Staten en voert sinds december geregeld nucleaire proeven uit die de dreiging moeten ondersteunen. China steunde de door de Verenigde Naties opgelegde sancties hierover.

Choe Ryong-hae, een van hoogste legerleiders uit het meest afgesloten land ter wereld, benadrukt dat Noord-Korea China apprecieert omwille van de pogingen dat het land onderneemt om de vrede en stabiliteit in de regio te bewaren. "Hij accepteert de vraag van China om opnieuw dialoog aan te gaan", meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Als buurland is deze stabiliteit enorm belgangrijk voor China. Het land vreest al langer voor een stroom vluchtelingen die op gang zou komen indien de crisis verergert.

Vrijlating Chinese vissers

Enkele dagen geleden liet Noord-Korea nog de bemanning vrij van een Chinese vissersboot. Noord-Korea hield het schip en de 16-koppige bemanning begin mei aan op de Gele Zee, die tussen China en het Koreaans schiereiland ligt. Volgens de eigenaar bevond het zich op dat moment in Chinese wateren. (AVE)

Onze partners