Noord-Korea gaat kernwapenarsenaal uitbouwen

Kim Jong-un © Belga Image

De in Noord-Korea heersende Arbeiderspartij heeft bij het eerste partijcongres sinds 1980 de uitbouw van het nucleaire wapenarsenaal als officieel beleid goedgekeurd.

De partij zal vasthouden aan ‘de strategische lijn’ om de economische ontwikkeling en de oprichting van een nucleaire strijdmacht te versnellen. Dat maakten de staatsmedia bekend. De nucleaire strijdmacht moet in ‘kwaliteit en kwantiteit’ worden versterkt.

De meer dan 3.400 afgevaardigden van de partij beslisten atoomwapens enkel in te zetten, als de soevereiniteit van het land door een andere kernmacht zou worden bedreigd. Dat zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eerder al in een toespraak. Het centrale comité van de partij had in 2013 ook al beslist dat het bezit van kernwapens in de wet verankerd moest worden. Het land noemt zich in zijn grondwet een kernmacht.

Hereniging

Het congres sprak zich voorts ook uit voor een beleid van de Koreaanse hereniging. ‘Maar als de autoriteiten van Zuid-Korea voor een oorlog kiezen, zullen we een rechtvaardige oorlog aangaan om zonder mededogen de antiherenigingskrachten te elimineren’, staat in een tekst dat het congres aannam en door het officiële persagentschap KCNA is gepubliceerd.

Het nucleaire bewapeningsprogramma zal duren ‘net zo lang dat de imperialisten hun nucleaire dreiging volhouden’, een argument dat Pyongyang al lang gebruikt, vooral ten opzichte van de Verenigde Staten.

De spanningen met Noord-Korea omtrent het kernprogramma zijn de laatste tijd weer opgelopen. Na een nieuwe kerntest in januari en een omstreden raketlancering scherpte de VN-Veiligheidsraad de sancties tegen het communistische regime verder aan.

Het partijcongres dat vrijdag begon, wordt beschouwd als een middel voor Kim Jong-un om zijn macht en statuut als opperste leider te bevestigen.

BBC-correspondent opgepakt

In Noord-Korea is een correspondent van de Britse openbare omroep BBC opgepakt. Hij wordt het land uitgezet. Dat maakte de BBC bekend.

De correspondent, Rupert Wingfield-Hayes, werd opgepakt vanwege zijn verslaggeving, aldus de BBC. Hij werd vrijdag vastgehouden samen met twee andere BBC-medewerkers, producer Maria Byrne en cameraman Matthew Goddard, toen ze op het punt stonden Noord-Korea te verlaten. De reporter werd gedurende acht uur ondervraagd door Noord-Koreaanse officials en moest een verklaring tekenen. Het team wordt naar de luchthaven gebracht.

Luidens het officiële Chinese persbureau Xinhua heeft de Noord-Koreaanse Nationale Commissie voor de Vrede maandag uitgelegd dat de journalist het ‘systeem’ van het streng gesloten communistische land had ‘aangevallen’ en aan ‘niet-objectieve verslaggeving’ had gedaan.

De ploeg was in gezelschap van een delegatie van winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede in Pyongyang aangekomen in de aanloop naar het vrijdag begonnen congres van de Communistische Partij. In de berichtgeving stond het leven in de hoofdstad in de schijnwerpers, zegt de BBC.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content