Noord-Korea dreigt 'provocerende' Zuid-Koreaanse kerstboom op te blazen

05/12/14 om 13:41 - Bijgewerkt om 13:41

Een kerstboom zorgt voor oplopende spanningen tussen het noorden en zuiden van het Koreaanse schiereiland.

Noord-Korea dreigt 'provocerende' Zuid-Koreaanse kerstboom op te blazen

© AFP

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft aan een christelijke groepering de toestemming gegeven om op een heuvel aan de grens tussen Noord- en Zuid-Korea de bestaande 'kerstboom' te vervangen door een nieuwe nadat tests hadden uitwezen dat het oude bouwwerk niet langer veilig was en moest afgebroken worden.

Daad van psychologische oorlogsvoering

De vorige kerstboom was eigenlijk niets meer dan een gigantische driehoekige metalen structuur versierd met kerstlichtjes. Het atheïstische Noord-Korea vond de structuur echter een 'onvergeeflijke provocatie'. Voor Pyongyang vormt godsdienst immers een bedreiging voor het regime. Ze beschouwde de boom dan ook als een daad van psychologische oorlogsvoering.

In oktober waarschuwde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un nog voor een 'catastrofale impact' als een gelijkaardige structuur ooit in de plaats van de oude structuur zou komen. 'De toren is geen instrument voor religieuze evenementen maar een symbool van verwoede pogingen om de spanningen op te drijven en gewapende conflicten uit te lokken', aldus het officiële Noord-Koreaanse persbureau.

Stichter van de staat is God

Zuid-Korea laat zich echter niet van de wijs brengen door de bedreigingen van zijn buur, maar sommige Zuid-Koreanen vrezen dat het noorden een raket op de nieuwe kerstboom zal afvuren.

Noord-Korea is officieel een atheïstisch land. Het bezit van een Bijbel kan er leiden tot een gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. In Noord-Korea worden de stichter van het land, Kim Il-Sung, en zijn zoon, Kim Jong-Il, beschouwd als goden. Andere religieuze overtuigingen of symbolen zijn niet toegelaten in het duistere land.

Lees meer over:

Onze partners