Noord-Korea: Dictator Kim Jong-un executeert zijn eigen oom

13/12/13 om 02:30 - Bijgewerkt om 02:30

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft zijn eigen oom en mentor Jang Song-thaek laten executeren. Jang werd ervan verdacht dat hij corrupt was en de erevolutie verraden had: 'Erger dan een hond.'

Noord-Korea: Dictator Kim Jong-un executeert zijn eigen oom

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un (vooraan) en zijn om Jang Song-thaek (L) tijdens de begrafenis van Kims vader Kim Jong-il. © REUTERS

Dat heeft het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA vrijdag bekendgemaakt. Jang Song-thaek werd door een speciale militaire rechtbank ter dood veroordeeld en geëxecuteerd, aldus het officiële persorgaan.

Anti-revolutionair

Jang (67) werd beschouwd als de nummer twee van het Noord-Koreaanse regime, en was vice-voorzitter van de machtige nationale defensiecommissie. Hij viel echter in ongenade. Hij wordt ervan beschuldigd al sinds de dood in 2011 van de voormalige Noord-Koreaanse leider en vader van Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, de macht te hebben willen grijpen. Officieel wordt hij onder meer beticht van corruptie, criminele en anti-revolutionaire daden.

'Menselijk uitschot'

In de officiële media wordt hij bestempeld als "verrader" en "afschuwelijk menselijk uitschot, erger als een hond".

Eerder was al bekend geraakt dat Jang van alle macht was ontheven. Waarnemers zien in de terechtstelling een verdere versteviging van de macht door Kim Jong-Un. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners