‘Noord-Korea boekt vooruitgang met nucleaire wapens’

Kim Jong-un © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft in een witboek zijn vermoedens uitgedrukt over de vooruitgang van Noord-Korea op vlak van nucleaire wapens. Het land zou een bedreiging vormen voor het Amerikaanse vasteland.

In een witboek heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gezegd te vermoeden dat het Noorden vooruitgang heeft geboekt met de productie van inzetbare nucleaire wapens. Dat bericht Britse omroep BBC.

Langeafstandsraket

‘Het vermogen van Noord-Korea om nucleaire wapens te verkleinen, lijkt een belangrijk niveau te hebben bereikt’, luidde het.

Door een nucleair product te verkleinen, kan het op een langeafstandsraket bevestigd worden. In theorie zou die dan Zuid-Korea of zelfs de Verenigde Staten kunnen bereiken. Zo staat ook in het rapport te lezen dat Noord-Korea ‘vermoedelijk de mogelijkheid heeft om het Amerikaanse vasteland te bedreigen, aangezien het al vijf keer langeafstandsraketten heeft afgevuurd’.

Maar een anonieme medewerker van het ministerie beweerde tegenover persagentschap Yonhap dat ze niet weten of Pyongyang zulke raketten al in gebruik heeft genomen. Ook zouden ze er bij het ministerie niet van op de hoogte zijn ‘of Noord-Korea de miniaturisering heeft kunnen volbrengen’.

Wel zei de medewerker dat het tussen de twee à zeven jaar duurt om de geschikte technologie voor de productie van de wapens te verwerven. Sinds de eerste nucleaire test – Pyongyang heeft er drie achter de rug met de meest recente in februari 2013 – zijn er ondertussen acht jaar verstreken.

Voldoende tijd, zo meent het ministerie van Defensie in het witboek, om de vereiste kennis te hebben. Toch zijn experten het er volgens de BBC niet over eens in welke mate Noord-Korea vooruitgang heeft geboekt met het nucleaire programma.

Laster

In elk geval stond Noord-Koreaans leider Kim Jong-un tijdens zijn nieuwjaarsboodschap positief tegenover de zuiderbuur. Hoewel beide staten technisch gezien nog in oorlog verkeren – er werd geen vredesverdrag getekend na het conflict van 1950-1953 – zei de Grote Leider open te staan voor gesprekken ‘op hoog niveau’.

Dat echter onder bepaalde voorwaarden. Zo vroeg Kim Jong-un Seoul de militaire oefeningen die het met de VS uitvoert, te stoppen. Ook was het volgens hem genoeg geweest met het belasteren van het Noorden. Pyongyang wordt er door de internationale gemeenschap van beschuldigd de mensenrechten niet na te leven.

Recent nog stelde de VS dat Noord-Korea zich schuldig maakte aan de cyberinbraak bij Sony naar aanleiding van de komedie The Interview. Daarin worden twee journalisten gerekruteerd om de Noord-Koreaanse leider om te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content