Noord-Korea biedt zeldzame excuses aan voor dood van 92 families

19/05/14 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

Een opvallende zet van het dictatoriale Noord-Koreaanse regime: de overheid heeft openlijk gecommuniceerd en haar excuses aangeboden over een ingestort appartementsgebouw in de hoofdstad Pyongyang.

Noord-Korea biedt zeldzame excuses aan voor dood van 92 families

Noord-Korea biedt zijn excuses aan © AFP

Het communistisch regime heeft het over een "ondenkbaar" ongeval op een bouwwerf van een appartementsgebouw. Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, was niet duidelijk.

Het is vrij ongewoon dat de Noord-Koreaanse pers met negatief nieuws naar buiten komt. Via het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA bood de regering "excuses" aan voor het voorval.

Volgens de overheid in Zuid-Korea gaat het om een gebouw van 23 verdiepingen hoog dat nog in opbouw was, maar waarin zich toch al een honderdtal families hadden geïnstalleerd.

Het ongeluk deed zich dinsdag voor. Volgens KCNA ligt de "inadequate" leiding van de projectverantwoordelijken aan de oorzaak van het ongeluk. De hulpdiensten zoeken nog volop naar mogelijke overlevenden. Over het aantal doden en gewonden werd er niet gecommuniceerd.

Kim Jong-Un 'blijft binnen om pijn te verwerken'

KCNA publiceerde openlijke excuses van hooggeplaatsten, waaronder de minister voor Veiligheid van het volk, Choe Pu-Il. Choe vroeg om vergeving en liet weten de schuldigen van dit ongeluk te zoeken.

Volgens een anonieme bron binnen de Zuid-Koreaanse regering, komt het vaak voor in het communistische buurland dat families appartementen betrekken die nog niet volledig zijn afgewerkt. Nog volgens deze bron bevonden zich 92 families in het gebouw waardoor het dodental aanzienlijk hoog kan liggen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un "bleef heel de nacht binnen om de pijn te verwerken", nadat hij het nieuws vernam, aldus KCNA. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners