Noord-Irak: Koerden stemmen massaal voor onafhankelijkheid

Koerden vieren de uitslag van het referendum © REUTERS

Premier Haidar al-Abadi weigert de uitslag van het referendum te erkennen.

Bij het Koerdische referendum in Noord-Irak heeft een overweldigende meerderheid van meer dan 90 procent voor de onafhankelijkheid gestemd. Dat heeft de kiescommissie in Erbil meegedeeld op basis van de voorlopige tellingen. De officiële resultaten zullen binnen drie dagen bekendgemaakt worden.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de opkomst bij het onafhankelijkheidsreferendum op meer dan 72 procent lag. Na de stembusgang kwamen de Koerden op straat om te vieren.

Weigeren

De Iraakse premier Haidar al-Abadi heeft al gereageerd dat hij het onafhankelijkheidsreferendum niet zal erkennen. Hij zal zich niet bezighouden met het resultaat, aldus Al-Abadi. In de plaats daarvan zal hij maatregelen treffen tegen de personen die verantwoordelijk zijn voor ‘deze chaos en tweedracht’, bericht nieuwswebsite Al-Sumaria.

De Koerden in het noorden van Irak stemden maandag – ondanks hevige internationale kritiek – over hun onafhankelijkheid.

Gedreigd

Buurlanden Turkije en Iran hadden de Koerden voor het referendum gewaarschuwd. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde met het einde van de Koerdische olie-export en een militaire interventie

Partner Content