Noord-Ierland: Sinn Fein-leider Gerry Adams opgepakt in moordzaak uit 1972

01/05/14 om 00:15 - Bijgewerkt om 00:15

De politie in Noord-Ierland heeft Gerry Adams opgepakt in het kader van een moordzaak uit 1972. De moord werd vermoedelijk gepleegd door de IRA. Adams heeft altijd ontkend dat hij betrokken was.

Noord-Ierland: Sinn Fein-leider Gerry Adams opgepakt in moordzaak uit 1972

Sinn Fein-voorzitter Gerry Adams © Reuters

De leider van de Noord-Ierse politieke partij Sinn Fein werd verhoord in het kader van de moord op Jean McConville, die in 1972 door het Ierse Republikeinse leger IRA werd ontvoerd en gedood. Dat meldt de BBC.

Verhoor

De 37-jarige McConville werd in 1972 uit haar flat in Belfast voor het oog van haar kinderen ontvoerd door 12 leden van het IRA omdat ze een informant zou zijn van de Britten. Een officieel onderzoek wees later uit dat dat niet klopte. Ze was een van de Noord-Ieren die tijdens het Noord-Ierse conflict verdwenen. Haar stoffelijke resten werden in 2003, ruim dertig jaar later, op een strand in Ierland gevonden.

De 65-jarige Adams verklaarde zich een maand geleden bereid om ondervraagd te worden in de oude moordzaak. Het verhoor vond woensdagavond plaats, meldt Sinn Fein.

vergissing

Adams heeft altijd ontkend dat hij lid is geweest van de IRA, die met geweld onafhankelijkheid van Groot-Brittannië nastreefde. De nationalistische partij Sinn Fein wordt gezien als de politieke tak van de IRA en heeft een sterke band met het verboden leger.

Het IRA weigerde tot in 1999 de moord op McConville te erkennen. Adams zelf denkt dat de moord en de geheime begrafenis van haar lijk "een vergissing waren en een zware onrechtvaardigheid voor haar en haar familie". Vorige maand werd een voormalige leider van het IRA, Ivor Bell, in staat van beschuldiging gesteld in verband met de moord. (Belga/TV)

Onze partners