Noord- en Zuid-Korea na periode van spanning rond tafel

09/06/13 om 12:27 - Bijgewerkt om 12:27

Noord- en Zuid-Korea zijn met toenaderingsgesprekken begonnen, om de weg voor te bereiden voor onderhandelingen op hoger niveau.

Noord- en Zuid-Korea na periode van spanning rond tafel

© Reuters

Noord- en Zuid-Korea zijn in het grensdorp Panmunjom met toenaderingsgesprekken begonnen. De bedoeling van het overleg is om de weg voor te bereiden voor onderhandelingen op hoger niveau, zo meldt Seoel.

Beide landen hebben drie afgevaardigden gestuurd naar het grensdorp, dat een traditionele ontmoetingsplaats tussen de twee Korea's vormt. De gesprekken komen er na een maandenlange periode van hevige
spanningen op het Koreaanse schiereiland.

China en VS over 'op een lijn' omtrent Noord-Korea

De presidenten van de VS en van China, Barack Obama en Xi Jinping, stonden tijdens hun informele ontmoeting in Rancho Mirage, in de Amerikaanse staat Californië, "op één lijn" wanneer het ging over Noord-Korea. Dat is na afloop van het onderhoud tussen de twee staatshoofden vernomen van Tom Donilon, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president.

Obama en Xi "zijn het volledig eens over de doelstellingen" in dit dossier, luidt het. De twee leiders scharen zich namelijk achter een "denuclearisatie" van het Koreaanse schiereiland en achter de visie dat een nucleair bewapening van Pyongyang "onaanvaardbaar" is.

Lees meer over:

Onze partners