Noodtoestand uitgeroepen in Ferguson

17/11/14 om 22:59 - Bijgewerkt om 23:13

Jay Nixon, de gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri, heeft de noodtoestand afgekondigd in het stadje Ferguson en omstreken. Verschillende politiekorpsen, waaronder de semi-militaire Nationale Garde, zullen samenwerken om "de vrede te handhaven". Ferguson rekent met zware ongeregeldheden als het oordeel van de Grand Jury over het doodschieten van de ongewapende tiener Michael Brown bekend wordt.

Noodtoestand uitgeroepen in Ferguson

Een supporter van politieagent Wilson staat tegenover een demonstrant die de agent veroordeeld wil zien - voor het gebouw waar de Grand Jury bijeen is. © Reuters

De vraag is of de Grand Jury, een volksjury, de 28-jarige blanke politieman, Darren Wilson, in vervolging zal stellen of niet voor het doodschieten van de ongewapende zwarte tiener Michael Brown. De jury moet uitmaken of er voldoende bewijsmateriaal is om tot een vervolging over te gaan. Vooral als dat niet zo zou zijn worden protesten en rellen verwacht - en in Ferguson zelf wordt het uitroepen van de noodtoestand beschouwd als een aanduiding dat de kans op een buiten vervolging stelling groot is.

Wanneer de Grand Jury tot een beslissing komt, is niet duidelijk. De procureur zei vorige dat hij het oordeel verwacht tussen 15 november en het einde van de maand.

Twee minuten

Sinds de 18-jarige Michael Brown op 9 augustus, volgens enkele getuigen terwijl hij zijn armen ter overgave in de lucht stak, werd doodgeschoten, zijn er aanhoudend protesten geweest in het stadje, die soms gepaard gingen met rellen en/of winkelplunderingen.

Ferguson, een voorstadje van St. Louis met 20.000 inwoners, is voor tweederde zwart. De politie en het stadsbestuur daarentegen zijn quasi-exclusief wit. Van de 12 Grand Jury-leden zijn er 3 zwart en 9 blank.

De versies over het overlijden van Brown lopen serieus uit mekaar en de Grand Jury moet uitmaken wat ze gelooft. De versie van de familie van Brown is dat de jongeman terwijl hij zich overgaf werd doodgeschoten, waarbij de politie vervolgens alles in het werk heeft gesteld om de feiten zo te kleuren dat het slachtoffer schuld treft.

De politieversie komt er volgens lekken op neer dat agent Wilson Michael Brown en een vriend aanmaande niet in het midden van de straat te wandelen, waarna Brown de agent in zijn auto aanviel, zijn wapen probeerde te grijpen en daarbij zelf gewond raakte. Terwijl Brown wegliep, stapte Wilson uit de auto om de achtervolging in te zetten. Brown zou vervolgens rechtsomkeer hebben gemaakt en dreigend in de richting van Wilson zijn gelopen. Wilson vuurde in deze versie de fatale schoten uit zelfverdediging.

Het 'incident' heeft volgens een reconstructie van de St.Louis Dispatch minder dan 2 minuten geduurd.

Nationale Garde

De Nationale Garde, die nu door gouverneur Jay Nixon geactiveerd wordt, bestaat uit reservisten van het leger, die intussen een gewone baan hebben maar part-time beschikbaar zijn voor inzet in bijzondere situaties. Het inzetten van de National Guard is, gelet op de militaire achtergrond van het korps, vooral confronterend.

Lees meer over:

Onze partners