Noodtoestand in Zuid-Rusland: kouder dan -40 graden

22/12/12 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

In het oosten van Kazachstan zijn de voorbije dagen zelfs temperaturen tot -59 graden Celsius gemeten.

Noodtoestand in Zuid-Rusland: kouder dan -40 graden

© Reuters

De Russische deelrepubliek Toeva in Zuid-Siberië heeft de noodtoestand uitgeroepen. De temperaturen doken er onder min 40 graden Celsius.
Het gebied ruim 3.000 kilometer ten oosten van de hoofdstad Moskou kampt met de strengste decembervorst in meer dan 50 jaar.

Doden

De scholen in de gebieden aan de grens met Mongolië zijn wegens de aanhoudende koude gesloten. Duizenden mensen zitten zonder stroom, omdat de leidingen bevroren zijn.

Aan het Bajkalmeer kwamen vijf vissers om toen een gascilinder ontplofte in een gasthuis. De mannen wilden zich verwarmen. In de winter vriezen in Rusland dagelijks tientallen mensen dood.

In het gebied rond Tver, tussen Moskou en Sint-Petersburg, zijn wegrestaurants opgeroepen om de benzine- en levensmiddelvoorraden te controleren. Er worden temperaturen kouder dan min 30 graden verwacht. Ook Moskou bibbert onder de vrieskoude.

Kazachstan meet -59

In Karaganda, in het oosten van Kazachstan, zijn de voorbije dagen temperaturen tot -59 graden gemeten. In de hoofstad Astana klom het kwik deze week niet hoger dan -23 graden.

Ook Oekraïne, het op een na grootste land van Europa qua oppervlakte, lijdt onder temperaturen van min 20 graden. Minstens 83 mensen zijn al omgekomen. De meesten zijn van de snerpende kou op straat gestorven, zegt het het ministerie van Gezondheid.

Lees meer over:

Onze partners