Noodtoestand in Ferguson na schietpartijen tijdens verjaardagsherdenking

10/08/15 om 23:15 - Bijgewerkt om 23:23

Tijdens de herdenking van de eerste verjaardag van de dood van de 18-jarige Michael Brown kwam het tot enkele schietpartijen. Volgens de politie ging het om een conflict tussen rivaliserende groepen. Een van de schutters werd door de politie zwaar verwond. De noodtoestand is uitgeroepen.

Noodtoestand in Ferguson na schietpartijen tijdens verjaardagsherdenking

Omstanders reageren ontdaan na de schietpartij © REUTERS

Tot het verkeerd begon te lopen, waren sommige manifestanten eerder positief over de snelle veranderingen in Ferguson en over de effecten van de 'nieuwe burgerrechtenbeweging' die sinds de dood van Brown op de been kwam. De nieuwe, zwarte, politiecommissaris werd door tv-zenders geïnterviewd toen de eerste schietpartij in de directe omgeving losbarstte. Tientallen kogels werden hoorbaar uitgewisseld.

Volgens de politie, van wie de versie steevast door de zwarte bewoners in twijfel wordt getrokken, ging het om een schietpartij tussen rivaliserende groepen, die van de gelegenheid, de drukte en de sfeer van vreedzaam protest, gebruik maakten om rekeningen te vereffenen en winkels te plunderen. Korte tijd na de eerste schietpartij kwam het tot een andere gewapende schermutseling aan West Florissant Avenue, waar Michael Brown een jaar geleden om het leven kwam. In een derde schietpartij waren politiemensen in burger het doelwit, aldus nog altijd de politie.

Woede

Daarbij werd een van de zwarte, gewapende mannen, zwaar gewond. De 18-jarige Tyrone Harris werd met kritische verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, en in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de politie had hij met een gestolen wapen agenten beschoten. Volgens zijn familie was hij ongewapend en een van de vreedzame betogers.

Een deel van de tot dan vreedzaam betogende menigte ging ervan uit dat er opnieuw een ongewapende zwarte door politie was gedood en het kwam tot woede-uitbarstingen en agressie tegen de politie, en op materieel front tegen auto's en winkels.

Het kwam tot arrestaties en de spanning is opnieuw te snijden en de noodtoestand werd uitgeroepen.

Sinds de dood van de ongewapende Michael Brown, die in augustus vorig jaar, terwijl hij op straat wandelde, kort nadat hij cigarillo's had gestolen, en na een woordenwisseling en een handgemeen met de witte agent Darren Wilson, door Wilson werd doodgeschoten, is er in de VS een verhoogd besef gegroeid van buitensporig politiegeweld tegen zwarte mannen. Volgens bepaalde tellingen zijn er sindsdien nog 25 ongewapende zwarte mannen door politieoptreden overleden. Wilson werd buiten verdenking gesteld zowel door een plaatselijke Grand Jury als in een onderzoek door het ministerie van Justitie.

Waarheidscommissie

In Ferguson ging het politiegeweld gepaard met onverhuld racisme bij de politie en leden van de stadsdiensten, terwijl de boetes die voornamelijk aan zwarte bewoners werden opgelegd, moesten dienen om de gemeentekas te spijzen.

De voorbije maanden zijn er in Ferguson zowel qua personeel als qua aanpak veranderingen gebeurd, en zijn er ook uitvoerige 'waarheidscommissie'-achtige bijeenkomsten geweest waar alle partijen openlijk hun grieven konden ventileren en bespreken.

Dat alles gaf tot zondag aanleiding tot enig optimisme. Al minstens tot de schietpartijen.

Er is, ook op andere plaatsen, een moeilijk evenwicht tussen kritiek op de rol van de politie, en toenemende invloed van gangs.

In een andere plaats waar een ongewapende zwarte het leven liet, in Baltimore, werden wel zes betrokken politiemensen in beschuldiging gesteld. Daar volgen bewoners sindsdien de activiteiten van de politie op de voet met camera's. Mede daardoor, en door ontevredenheid bij de politie over de vervolgingen, is de politie veel terughoudender, met als gevolg dat de gangs vrijer spel krijgen en misdaadcijfers de pan uitswingen. De stad kende de voorbije maanden recordaantallen moorden, met in hoge mate zwarte slachtoffers.

Lees meer over:

Onze partners