‘Noodrem is bemoedigend voorstel, maar nog niet voldoende’

David Cameron na de EU-top © REUTERS

De Europese Unie komt de Britse premier David Cameron tegemoet in de onderhandelingen in de aanloop naar het Brexit-referendum. Cameron wil de instroom van Europese migranten afremmen en krijgt nu van de EU de kans om een ‘noodrem’ in te voeren.

Die moet EU-landen toelaten nieuwe immigranten bepaalde uitkeringen tijdelijk te ontzeggen als hun socialezekerheidsstelsel onder onhoudbare druk komt te staan. “Een bemoedigend voorstel, maar nog niet voldoende”, reageert Cameron.

Voor het einde van 2017 wil Cameron de Britten vragen of ze lid willen blijven van de Europese Unie. Zelf is hij tegen een Brexit gekant, maar Cameron vindt wel dat Europa hervormd moet worden.

Vier eisen

Hij heeft vier eisen op tafel gelegd – het kunnen begrenzen van de migratie van EU-burgers, met name uit Oost-Europa, is de meest controversiële. De andere Europese landen én de Europese instellingen hebben Cameron meteen laten verstaan dat zijn voorstel om migranten pas nadat ze vier jaar in Groot-Brittannië hebben gewoond recht te geven op enkele sociale voordelen, discriminerend is. Toch ligt nu een compromisvoorstel op tafel.

Een lidstaat – dus niet enkel het Verenigd Koninkrijk – die de andere lidstaten ervan kan overtuigen dat haar socialezekerheidsstelsel onder onhoudbare druk staat door de toevloed van nieuwe migranten, mag die migranten tot vier jaar lang het recht op een sociale uitkering ontzeggen.

Tijdens een interview op BBC Radio bevestigde Cameron vrijdag dat die piste onderzocht wordt. “De Europese Unie biedt duidelijk een antwoord op de vragen die het VK geformuleerd heeft en dat is bemoedigend”, zei hij. “Het is bemoedigend te zien dat er interessante ideeën circuleren, maar we zijn er nog niet. Dit is nog niet voldoende.”

Geen haast

Een mogelijk probleem voor Cameron is dat de noodrem niet van toepassing zou zijn op de Polen en Roemenen die nu reeds in Groot-Brittannië leven. De Britse premier zou van de Europese Commissie verlangen dat ze nog voor het Brexit-referendum wordt gehouden de noodrem in een concreet wetsvoorstel giet.

Cameron is vrijdag op bezoek bij Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en bij Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. Zondag ontvangt hij in Londen Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Als Cameron en Tusk een definitief akkoord vinden, zou de Pool in de loop van volgende week de andere staatshoofden en regeringsleiders formeel inlichten.

Het is de bedoeling dat zij op de Europese top van 18 en 19 februari de deal met Cameron bezegelen, zodat hij eventueel nog voor deze zomer het referendum kan organiseren. De Britse premier heeft echter geen haast, zo herhaalde hij vrijdag nog eens. “Ik ben bereid mij geduldig te tonen. We hebben tot eind 2017 om dit referendum te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content