Noodplan Cyprus een blauwdruk? Dijsselbloem blijft bij zijn woorden

© Reuters

“Nee, helemaal niet” – eurogroepvoorzitter Jeroen Dijselbloem heeft geen spijt van zijn uitspraak dat het noodplan voor Cyprus model kan staan voor de aanpak van toekomstige crises.

Eurogroepvoorzitter en Nederlands minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft geen spijt van uitspraken in interviews maandag die tot dalende koersen hebben geleid en hem op veel kritiek zijn komen te staan. In die interviews stelde hij dat de het noodplan voor Cyprus model kan staan voor de aanpak van toekomstige bankencrises.

Blauwdruk of niet

Dijsselbloem ontkent weliswaar dat hij het woord blauwdruk (template in het Engels) heeft gebruikt in interviews met persbureau Reuters en de Financial Times. Hij zei in het Nederlandse televisieprogramma Pauw en Witteman dat hij het woord template niet eens kende.

“Nee, helemaal niet”, antwoordde Dijsselbloem verder op de vraag of hij spijt had van zijn interviews maandag. Hij hield zijn analyse over de aanpak van problemen in de financiële sector overeind. Daarin wordt bij banken in problemen eerst gekeken naar de bank zelf, vervolgens naar aandeelhouders en obligatiehouders of desnoods naar mensen met een spaartegoed boven 100.000 euro.

“Dat is een te verdedigen route. Dat vindt de financiële sector niet fijn om te horen, maar problemen moeten we leggen daar waar ze horen.” En dat is volgens Dijsselbloem niet in eerste instantie bij de belastingbetaler, maar bij partijen die de risico’s hebben genomen.

Uitzondering

Cyprus is volgens de minister en eurogroepvoorzitter een uitzonderlijk geval, reden waarom de eurogroep uitzonderlijk ver is gegaan met het aanspreken van spaarders.

Dijsselbloem ontkende dat hij een link heeft gelegd met andere kleine eurolanden met een grote financiële sector. Dijsselbloem: “Ik blijf overeind houden dat ook wij politici open moeten communiceren over de aanpak van terugkerende problemen in de financiële sector. Dat doen we niet ad hoc. Het is niet ‘we doen maar wat’. We zoeken een weg waarbij we de risico’s daar neerleggen waar ze horen. We hopen dat de risico’s kleiner worden en banken bewuster omgaan met risico’s. Dat is een vraag die banken in Cyprus zich 10 jaar geleden hadden kunnen stellen.”

Uitdagend

Dijsselbloem verwacht geen bankrun op Cyprus de komende dagen. Het in de eurozonelanden gegarandeerde spaartegoed van 100.000 euro noemde hij ‘uitdagend’. Op termijn zou dat bedrag moeten zakken, maar naar welke hoogte is een discussie die we nog “even in de ijskast moeten houden”, aldus de minister, totdat de eurzone zich in rustiger vaarwater bevindt. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content