Nonnen lieten kinderen hun eigen braaksel opeten

27/01/14 om 21:27 - Bijgewerkt om 21:29

Uit een grootscheeps historisch onderzoek blijkt dat weeskinderen in Groot-Brittannië jarenlang misbruikt werden in instellingen geleid door de kerk of de overheid. Kinderen werden verplicht hun eigen braaksel op te eten, ze werden mishandeld, vernederd en seksueel misbruikt.

Nonnen lieten kinderen hun eigen braaksel opeten

Historical Institutional Abuse Inquiry © AFP

In Groot-Brittannië is een grootscheeps historisch onderzoek gestart naar kindermisbruik in katholieke weeshuizen. Volgens getuigenissen van voormalige bewoners werden kinderen door nonnen gedwongen om hun eigen braaksel te eten en moesten ze herhaaldelijk een bad nemen in desinfecterende poetsproducten.

Het gaat om het grootste onderzoek naar kindermisbruik ooit in Groot-Brittannië, zo meldt The Guardian. Het onderzoek richt zich naar 16 katholieke weeshuizen in Noord-Ierland die ofwel door de kerk ofwel door de overheid gerund werden van 1922 tot 1996.

Liefst 434 oud-bewoners hebben voor een commissie belastende getuigenissen afgelegd onder meer tegen weeshuizen van de orde van de Zusters van Nazareth in Derry. Het gaat om een openbaar onderzoek onder de naam Historical Institutional Abuse Inquiry waarvan de resultaten later kunnen worden overgedragen aan de politie.

Vernederingen, bedreigingen en misbruik

Christine Smith, woordvoerster van de getuigen, zegt dat kinderen in de weeshuizen niet bij hun naam aangesproken werden, maar met een nummer. Ze werden onderworpen aan vernederingen, bedreigingen en lichamelijk misbruik. Ze werden geslagen met stokken en riemen en wanneer ze ziek waren, werden ze verplicht hun eigen braaksel op te eten.

Kinderen moesten een bad nemen in desinfecterende poetsmiddelen. De nonnen hielden ook kerstgeschenken achter als straf. Slachtoffers getuigden ook dat ze werden opgesloten in een kast en dat de nonnen ermee dreigden hen over te plaatsen naar een psychiatrische instelling.

Weinig spijt

In plaats van de kinderen naar school te sturen, zetten de Zusters van Nazareth hen aan het werk op het veld of in een wasserij. Volgens de getuigenissen werden de kinderen ook seksueel misbruikt door oudere kinderen, priesters en in één geval door een non.

Een woordvoerdster van de orde heeft tijdens een hoorzitting verklaard dat de zusters altijd naar best vermogen en met de middelen die hen ter beschikking stonden, zorg hebben geleverd in de weeshuizen. Ze zei dat de nonnen weinig informatie konden verstrekken over klachten wegens seksueel misbruik, maar dat ze daarvan erg geschrokken waren.

Volgens Christine Smith hebben de nonnen tot nu toe weinig spijt betuigd en geven ze weinig medewerking aan het onderzoek. In de loop van de week zullen nog meer slachtoffers die een klacht hebben ingediend kunnen getuigen tijdens een hoorzitting.

Lees meer over:

Onze partners