Nog voor verstrijken van het staakt-het-vuren alweer drie Palestijnse doden in Gaza

20/08/14 om 03:06 - Bijgewerkt om 03:06

Het heroplaaien van het geweld in de Gazastrook heeft minstens drie Palestijnse mensenlevens geëist, zo is dinsdagavond vernomen bij ziekenhuizen in de Gazastrook.

Nog voor verstrijken van het staakt-het-vuren alweer drie Palestijnse doden in Gaza

Gaza City © REUTERS

Nog voor het verstrijken van het staakt-het-vuren werden dinsdag vanuit Gaza opnieuw raketten afgevuurd op Israël, dat antwoordde met nieuwe luchtaanvallen.

Israël heeft zijn onderhandelingsteam inmiddels teruggeroepen uit Caïro. In de Egyptische hoofdstad onderhandelden Israël en de Palestijnen de voorbije dagen over vergeefs over een oplossing voor de crisis. Nog voor het verstrijken van het staakt-het-vuren om 23.00 uur Belgische tijd werden vanuit Gaza opnieuw raketten naar Israël afgevuurd. Ook later op de avond weerklonken sirenes in Jeruzalem en andere plaatsen in Israël. Over slachtoffers of schade is niets bekend.

Drie doden en vijftig gewonden

Israël trok zijn onderhandelaars terug uit Caïro en het leger reageerde met nieuwe luchtaanvallen op de Gazastrook. Volgens bronnen bij ziekenhuizen vielen er minstens drie doden, onder wie een vrouw en een tweejarig kind. Ook zouden er ongeveer vijftig gewonden gevallen zijn.

"Het staakt-het-vuren is dood en Israël is verantwoordelijk", reageerde de Palestijnse hoofdonderhandelaar Asam al-Ahmed vanuit Caïro. Hij beschuldigt Israël ervan de onderhandelingen over een duurzame wapenstilstand bewust vertraagd te hebben. Israël reageerde volgens hem ook niet meer op de laatste voorstellen die de Palestijnse delegatie voor het verstrijken van het bestand voorlegde.

Sinds het losbarsten van het geweld in de Gazastrook op 8 juli zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meer dan 2.000 Palestijnse slachtoffers gevallen. Aan Israëlische zijde sneuvelden 64 soldaten en drie burgers.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners