Nog meer dan vijftig activisten vast in Israël

12/07/11 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Nog 56 pro-Palestijnse activisten die Israël niet binnen mochten, worden vastgehouden. De activisten die vrij zijn, klagen over de slechte behandeling die ze kregen.

Nog meer dan vijftig activisten vast in Israël

© Belga

De meeste van de 130 activisten werden wel al het land uitgezet. Een Belg mocht Israël binnen nadat hij akkoord was gegaan de Westelijke Jordaanoever niet te bezoeken, aldus woordvoerster Sabine Hadad van de Israëlische immigratiedienst. Vier anderen werden binnengelaten na ondervraging.

De activisten landden vrijdag op de internationale luchthaven Ben Goerion bij Tel Aviv. Ze namen deel aan een actie van pro-Palestijnse bewegingen.

Dinsdag vlogen nog zowat 25 activisten terug naar Europa. Bij hun terugkeer op Europese luchthavens klaagden veel activisten over de omstandigheden waarin ze werden vastgehouden.

Slecht behandeld

Zo werden ze naar eigen zeggen tot vijf uur lang in gevangenisbusjes gepropt na hun landing in Israël, zonder toegang tot een toilet. Ze zouden ook pas waterflesjes hebben gekregen nadat ze daarom hadden gevraagd.

Bij aankomst in een gevangenis bij de zuidelijke stad Beersheba, werden zowat 16 activisten gedurende nog eens twee uur in een kleine cel met slechts één toilet gestoken, alvorens naar een meer comfortabele vleugel overbracht te worden. Ze klaagden ook dat ze tijdens de overbrenging niet konden telefoneren of advocaten en consuls zien.

Israël ontkent

Volgens woordvoerster Sivan Weizman van het gevangeniswezen kregen de activisten advocaten en consuls op bezoek vanaf zaterdagochtend. Ook zouden ze toestemming hebben gekregen om dokters, verplegers en maatschappelijk werkers te zien. 'We hebben geen weet van een onjuiste behandeling. In tegendeel', zegt ze. (Belga/SD)

Onze partners